FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Overclock)
·  Vízhűtés + fények
·  Ti200/Ti500 II. rész
·  AMD XP 2200+
·  T-bred unlock
·  Áramlásmérő III
·  Ti200/Ti500
·  Áramlásmérő (v.2.1)
·  Vízhűtésű nagytorony
·  Geforce 4 tuning
·  Geforce 2 tuning
·  Biztonságos vízhűtés
·  Vízhűtést a PC-nek!
·  Wasser gép
·  Vízhűtés felsőfokon
·  nForce + vízhűtés
·  Ti4200
·  1.7GHz-es Celeron
·  Vízhűtés 4. rész
·  Blokk verseny
·  Felület növelés
· Cikkek > Overclock
· Hővezető anyagok
Dátum : 2001-03-12 08:37:29
Szerző : gigahertz


Processzor optimális hőmérsékletének érdekében sok felhasználó szilikonzsírt helyez a processzor magjára (ez így van rendjén). Különböző minőségű és összetételű hővezető anyagokat lehet vásárolni. A szilikonzsírnak azonban több hátránya is van.

1. Noha felszereléskor a processzormag tetejét bekenjük hővezető pasztával, csak reménykedhetünk abban, hogy sehol sem marad levegő a processzormag és a hűtőborda között. (Összevissza kinyomódik a széleken, pláne ha egy kicsit csúszkál a hűtőborda a processzormagon.)

2. A szilikonzsír a melegnek köszönhetően egy idő után kiszárad és így veszít hővezető tulajdonságából (félévente érdemes cserélni)

Lenne még egy harmadik pont is, ezt elsősorban azok értik meg, akik kísérleteznek a hűtéssel, ez pedig az, hogy könnyen össze lehet vele kenni mindent (főleg a ruhát...).

Felröppent a hír, hogy a szilikonzsír hővezető tulajdonságát réz hozzákeverésével lehet növelni. A gond csupán az, hogy a réz szobahőmérsékleten nem igazán folyik :-) De a tuningosok igazán leleményes emberek a rézpor beleszórásától kezdve mindenfélét kipróbálnak. Corn barátunk is megpróbálkozott a hővezető paszta "felturbósításával", küldött is három termékmintát. Sajnos nem tudom milyen recept szerint készültek ezek, csupán annyi derült ki, hogy kémiai úton előállított rezet tartalmaz. Normál esetben a hővezető paszta fehér, az adalékolás hatására ez szürke lett. A kettesszámú termékminta:

A kettes számú termékminta szemre pont olyan, mint az egyes számú:

És a harmadik egy zacskóba volt becsomagolva, az leginkább a gyurmára hasonlít:

Ez utóbbi elég szagosra sikeredett, használat után célszerűen visszacsomagoltam a zacskóba.

Arra gondoltam megvizsgálom melyik mennyire jó hővezető, ezért egy összeállítottam egy egyszerű kísérletet, de mielőtt erre rátérnénk még egy érdekes hővezető anyagot mutatok. Ezt a Datapress biztosította, alfa gélnek nevezik (van lambda gél is).

Ez egy hővezető lap, ennek mindkét felén egy lehúzható fólia található. Eléggé nyúlós illetve ragadós anyag. Ez kb. fél milliméter vastag és 5x5cm alapterületű. Annak érdekében, hogy összehasonlíthassuk ezen 4 anyag hővezetőképességét a számítástechnikai boltokban kapható szilikonzsírból vásároltam egy fecskendőnyit.

Szükség volt egy referencia hőforrásra és egy hűtőbordára is. Egy Pentium I-es hűtőbordára két rugóval egy alumínium lapot rögzítettem:

Egy fémtokozású 1.5 Ohmos ellenállás volt a melegítő eszköz. Ez látható a fenti kép bal alsó részén, átlósan. Az alját bekentem normál szilikonzsírral és a rugó segítségével a rögzítettem a hűtőborda hátuljára. Majd 5 Voltra csatlakoztattam az ellenállás két kivezetését és bekapcsoltam a hűtőborda ventilátorát. Számítógép segítségével mértem az ellenállás illetve a hűtőborda hőmérsékletét. Az ellenállás ekkor 16.6 Wattot fűtött el (nagyjából egy Pentium I-es ennyi hőt termel, egy PIII-as ennek kb. duplájával melegszik), ha nem működött a ventilátor ez annyira felforrósította a hűtőbordát, hogy valósággal sütött (1 perc alatt 82 fokos lett).

Az alfa gélt nagyon könnyen felvesz szinte bármilyen alakzatot:

Jól tapad szinte mindenhez, ha erővel rányomjuk az alumínium hűtőborda hátuljára, akkor csak nehezen vakarható le. Nos a mérés így nézett ki az alfa gél esetében:

Természetesen működés közben felemeltem a szerkezetet, hogy a ventilátor szívni tudja a levegőt.

Nézzük a hőmérsékleteket. Két helyen mértem az ellenállás oldalán és a hűtőborda hátulján. A gyári szilikonzsír és a tégelyben lévő másik két rézporos szilikonzsír között nem volt kimutatható különbség. Kicsit csalódtam a spéci anyagban, nyílván nem volt egyszerű elkészíteni.

Az ellenállás 45 fokosra melegedett fel öt perc után a hűtőborda 38 fokos volt. Mivel a rézzel adagolt szilikonzsír használatával sem változott a hőmérséklet valószínű, hogy több réz kellene szilikonzsírba (úgy talán változna valami). A zacskós, gyurmaszerű anyagot nehéz volt egyenletesen felhordani. Ennek használatakor mégjobban felmelegedet az ellenállás, de a hűtőborda változatlan hőmérsékletű maradt.

Az alfa gél alkalmazásával a következő hőmérsékleteket mértem:

Vagyis további egy fokot emelkedett az ellenállás hőmérséklete, de a hűtőborda hőmérséklete csökkent. Így arra gondolok, hogy az a fél milliméter vastag gélen keresztül rosszabb a hőátadás, így a hűtőborda sem tudott annyira felmelegedni.

Annak ellenére, hogy az alfa gél gyengébb teljesítményt nyújtott, mint a szilikonzsír, mégsem haszontalan anyag. Videokártyák processzoránál előnyös lehet, hogy ragad, sőt ha a memóriára egyszerűen ráterítjük és nem teszünk rá hűtőbordát, akkor a felület növekedésével alacsonyabb hőmérsékletre számíthatunk (ez a megoldás szerepel a gyártó katalógusában).

 

E-mail

 

 



Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95