FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Overclock)
·  Vízhűtés + fények
·  Ti200/Ti500 II. rész
·  AMD XP 2200+
·  T-bred unlock
·  Áramlásmérő III
·  Ti200/Ti500
·  Áramlásmérő (v.2.1)
·  Vízhűtésű nagytorony
·  Geforce 4 tuning
·  Geforce 2 tuning
·  Biztonságos vízhűtés
·  Vízhűtést a PC-nek!
·  Wasser gép
·  Vízhűtés felsőfokon
·  nForce + vízhűtés
·  Ti4200
·  1.7GHz-es Celeron
·  Vízhűtés 4. rész
·  Blokk verseny
·  Felület növelés
· Cikkek > Overclock
· Peltier elemek
Dátum : 2001-03-12 08:49:04
Szerző : gigahertz


A termoelektromos hűtőmodulokat nevezik röviden Peltier elemnek. Van, aki már találkozott ilyen eszközzel, van aki csak hallott erről a hűtőelemről. Annyira különleges eszköz ez, hogy érdemes részletesen megismerni. Különböző méret illetve teljesítményválasztékot a következő kép illusztrálja:

Az egészen picitől kezdve tenyérnyi méretűek előfordulnak. Sőt ha extrém hőmérsékletkülönbségre van szükségünk, akkor lépcső modulok is rendelkezésre állnak. Azt mondhatjuk el erről az eszközről, hogy ha elektromosan tápláljuk, akkor ez egyik oldala felmelegszik a másik lehűl. De minden eszközre megadják, hogy maximálisan mekkora hőmérsékletkülönbséget képes létrehozni. Ez azt jelenti, hogy a hideg oldalának a hőmérséklete függ a meleg oldalának a hőmérsékletétől. Ennél jóval bonyolultabb magyarázata is van a működésének.

Elektromos áram segítségével hőenergia szállítható az egyik felülettől a másikig. Ehhez speciális anyag szükséges, ami a Seebeck effektus segítségével képes a hőszállításra.

Peltier elemmel energiát is elő lehet állítani. Ha az egyik oldalát melegítjük és a másikat hidegen tartjuk, akkor energiaforráshoz jutunk. Ne gondoljunk fantasztikus energiákra, egy átlagos teljesítményű peltier elem nagyjából annyi energiát tudna termelni, ami egy kisrádiót működtetne.

Vigyázni kell arra, hogy ne melegedjen 80 fok fölé, mert ez visszafordíthatatlan folyamatokat idéz elő az anyagban és ennek eredményeképpen a hűtőképessége örökre megszűnik, vagy erősen lecsökken. A hűtőmodul annak ellenére nagyon megbízható, hogy 100-nál több soros elemből áll, ha egy darab meghibásodik (elreped, elég stb.), akkor az általában javíthatatlan hibát eredményez. 100 000 óra nagyjából az élettartama, ami folyamatos üzem mellett, ami nagyjából 11 évnek megfelelő időtartam.

Lépcsősen több peltier elem is egymásra helyezhető, így akár 225 fokos hőmérsékletkülönbség is előállítható. De egyre kisebb és kisebb teljesítményű peltier elemeket kell egymásra helyezni. Ezért a gyakorlatban maximum két- illetve háromlépcsős modulokat készítenek.

Ennél házilag jobb képességekkel rendelkező többlépcsős hűtőelemet is elő lehet állítani, abban az esetben, ha az egyes modulokat külön-külön vásároljuk meg és építjük egymás tetejére. Ekkor megvan az a lehetőség, hogy a modulok közé szendvicsszerűen réz vagy alumínium lapot helyezünk, ezzel a modulok meleg oldalának hűtése az egyenletesebb hőelosztás miatt sokat jaul.

De peltier és peltier elem között gyártótól függően nagy különbségek lehetnek. A teljesítményen kívül két kulcsfontosságú adatra érdemes odafigyelni. Az egyik az, hogy mekkora hőmérsékletkülönbséget tud maximálisan előállítani, a másik a hatásfok. Minél nagyobb hőmérsékletkülönbség szükséges, ez általában 59 és 69 fok között szokott mozogni. Mert normális körülmények között egy peltier elem meleg oldala könnyen eléri a 40 fokos hőmérsékletet. Ha pl. processzor hűtésre szeretnénk használni, akkor eleve nem hűl -20 fok alá a hűtőeszköz. Mondhatná valaki, hogy igen ám, de nem is szükséges a -20 fokos processzorhőmérséklet. De ha üzemszerűen működik a processzor, akkor máris nem -20 fokos lesz, hanem pl. +10. Igaz a hűtőteljesítmény növelésével lehet redukálni ezt, de a nagyobb teljesítményű eszköz jobban melegszik.

Meleg oldalukat vízzel vagy forszírozott léghűtéssel kell hűteni. De sokszor a hideg oldalukra is helyeznek egy "hűtőblokkot", ennek természetesen nem az a feladata, hogy a hideg oldalt hűtse, hanem az, hogy a hideget elszállítható legyen. Nézzük a Supercool milyen megoldásokat dolgozott ki. Először is nézzük a vízhűtőblokkot:

Így néz ki szétszedve. A megoldás lényege, hogy egy alumíniumtömbbe áramlik a víz ide-oda. Sőt a Supercool leírása szerint turbulensen áramló vízzel hatékonyabban lehet hűteni, ezért extra tartozék egy műanyag spirál, amit az alumínium blokk furatába helyeznek, ezzel spirál alakú mozgásra kényszerítik a vizet. Akit érdekel a részletes műszaki rajz, az idekattintva letöltheti (169kb).

Alapkiépítésben elég a két baloldali csonkot felszerelni és a jobboldali U alakú csonkot. A blokkon található középső menetes furat segítségével hőmérséklet érzékelővel is elláthatjuk az egységet. A forgalmazó cég állítása szerint a műanyag spirál behelyezésével további 2-3 fokkal csökkenthetjük a blokk hőmérsékletét. Szerintem nagy kár, hogy csak két lyukon keresztül áramlik a víz, bővel elférne még kettő.

Többfajta méretben gyártják ez a hűtőblokkot, így egyszerre több peltier elem hűtésére is alkalmas. Sőt a peltier elem hideg oldalára is szerelhetünk ilyen blokkot, akkor folyadékot hűthetünk.

Ebben egy darab peltier elem található, de létezik ennél nagyobb is:

Egy ilyen nagy hűtőmodullal pár óra alatt néhány liter folyadék mínusz 10 fok alá hűthető. Ha pl. ezzel a folyadékkel hűtjük a számítógép kritikus alkatrészeit, akkor a hideg folyadék egyfajta hőbufferkét működik, vagyis az alkatrészek hirtelen hőmérsékletingadozását kiegyenlíti. Egy barátom tapasztalata szerint két 80 Wattos peltier elem hosszútávon ezzel a megoldással nem képes a processzort mínuszban tartani L

Nézzük át röviden a hűtési technikákat:

1. A peltier elem mindkét oldalán hűtőborda található.

Ez akkor a legcélszerűbb, ha kisteljesítményű hűtőelemmel kívánunk egy hőszigetelt dobozt hűteni. Ilyen sok autós hűtőtáska, azzal a különbséggel, hogy ott nem tesznek ventillátort a hűtőbordára. Már láttam olyan megoldást, ahol a számítógép házába juttattak így hideglevegőt, azzal néhány fokkal tudta a tuningos csökkenteni a belső hőmérsékletet. De aki csendet szeretne a számítógépe körül, annak nem ajánlom, mért meglehetősen nagy ventilátorok szükségesek.

2. Nagyobb teljesítményű peltier elem annyira melegszik, hogy egy hűtőbordával már nem lehet elég hatékonyan hűteni a meleg oldalát, így arra célszerű vízhűtést építeni.

Ez a megoldás igen hatékony, jómagam is kipróbáltam. Még egy olyan nagy térfogatú dobozban is, mint egy számítógépház jelentősen redukálni lehetett a levegő hőmérsékletét (igaz 5cm vastag nikecellel hőszigeteltem. Természetesen a doboz hőszigetelése kulcsfontosságú! Végeztem egy kísérletet egy 79Wattos peltier elemmel, ezzel egy üres hőszigetelt számítógépházban a levegőt -15 fok alá tudtam csökkenteni. Nyílván ha az alaplap meg minden benne lett volna, akkor nem lettek volna benne ilyen borzasztó mínuszok. Viszont érdekes lenne egy olyan megoldás, ahol a PC házat hermetikusan lezárnák és hőszigetelnénk, hogy akkor miként alakulna a processzor hőmérséklete.

3. De a hideg egyenletesebben elosztható, ha azt vízzel szállítjuk vagy közvetlenül a folyadékot hűtjük.

Ez egy kicsit meghökkentő megoldás, a gyakorlatban nem nagyon használják, mert a léghűtés miatt a folyadék hűtése nem igazán hatékony. Ezek közül a Jeges hűtésem a második ábra szerint működik azzal a különbséggel, hogy a folyadék víz és az a cél, hogy a jég megfagyjon. (A jégnek igen nagy az olvadáshője.)

4. Ha mindkét oldalt vízzel hűtjük, akkor kétfajtarendszert építhetünk.

Ezekkel a megoldásokkal igen hatékonyan lehet hőenergiát szállítani. De figyelembe kell venni, hogy nagy tömegű folyadékot nem csak felmelegíteni nehéz, hanem lehűteni is.

Nézzük meg, hogy a Supercool milyen gyakorlati megvalósításokat dolgozott ki. Ezek közül azok az igazán izgalmasak, melyek folyadékot hűtenek és ezzel a hideg fagyállót kell eljuttatni a hűtendő helyre. (Minimális a helyigény). Nagyobb térfogatra csak a peltier elem hűtésénél kel számolnunk. Az alábbi kép jól illusztrálja, hogy pl. egy FOP38 nagyságú hűtőborda képtelen a peltier elem meleg oldalát hatékonyan hűteni, sokkal nagyobb hűtőbordát kell alkalmazni.

Ezek a hűtőbordák alumíniumból készülnek. A felületét célszerűen eloxálták, így hatékonyabb a hőleadás. A ventilátorok zajszintje igen alacsony 25dB körüli, ami töredéke egy FOP38 által keltett zajnak. Ennél "csinosabb" megoldásokkal is szolgálnak.

Itt alagútszerűen alakították ki a hűtőket, így igen jó hatásfokkal üzemelnek. Azoknál a megoldásoknál, ahol a levegőt ennyire koncentráltan vezetik végig a hűtőbordán érdekes jelenség alakul ki. Nevezetesen a hűtőborda ventilátor felöli része sokkal hatékonyabban hűl, mint a túlsó része. Ennek az az oka, hogy a levegő viszonylag gyorsan felmelegszik ilyen körülmények között és a túloldalon a meleg levegő nem igazán hűti hatékonyan a lemezeket. Ezért ebből nem készítenek nagyon hosszút, illetve ha mégis akkor több helyen táplálják be a friss levegőt.

Védő és kapcsoló elektronikával is szolgálnak, sőt a peltier optimális meghajtása érdekében kapcsolóüzemű tápegység is szerepel a kínálatukban.

És végül még egy fontos dolog. A peltier elemek egyenáramot igényelnek. Általában kis feszültségűeket gyártanak (10-20 Voltosakat) és itt hatalmas áramokra van szükség. A nagy áramnak jelentős a melegítő hatása (pl. egyenirányító). De már 30Volt feletti feszültséggel is készítik ezeket az eszközöket, így pl. 31Voltról egy 111 Wattos peltier csak 6 Ampert vesz fel. Ekkor a tápegység olcsóbb lehet, mint pl. 15 Volt 16 Amperes esetben.

Mindez már Magyarországon is elérhető, részletes információt a Datapress munkatársa tud adni: e-mail. Illetve a peltier elemekről részletes katalógus a www.datapess.hu oldalon található.

 

Gigahertz, e-mail.

(Mindenki saját felelősségére tuningolja a hardvereit!)

 


Kapcsolódó hírek/cikkek:
Peltier elemek IV. rész
Peltier elemek III. rész
Peltier elemek II. rész


Warning: require(../forum/comment.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106

Warning: require(../forum/comment.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/comment.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106