FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Overclock)
·  Vízhűtés + fények
·  Ti200/Ti500 II. rész
·  AMD XP 2200+
·  T-bred unlock
·  Áramlásmérő III
·  Ti200/Ti500
·  Áramlásmérő (v.2.1)
·  Vízhűtésű nagytorony
·  Geforce 4 tuning
·  Geforce 2 tuning
·  Biztonságos vízhűtés
·  Vízhűtést a PC-nek!
·  Wasser gép
·  Vízhűtés felsőfokon
·  nForce + vízhűtés
·  Ti4200
·  1.7GHz-es Celeron
·  Vízhűtés 4. rész
·  Blokk verseny
·  Felület növelés
· Cikkek > Overclock
· 0.075K/W melegleadó egység
Dátum : 2001-08-07 19:14:44
Szerző : gigahertz


További eredményeket szeretnék bemutatni a vízhűtő rendszeremről. Kezdjük a meleg leadó radiátorral:

A vízhűtés hatékonysága annál jobb minél kevésbe melegszik fel a hűtőfolyadék. Extrém eseteket kivéve folyadék hőmérséklete szobahőmérsékletről indul. Egy tetőtéri napsütötte szobában kísérleteztem (nem volt jobb...), 29 és 30 fok között mutatott a szobai hőmérő, tehát jócskán meleg volt.

A meleg leadó egység mindkét oldalára helyeztem egy kis fordulatszámú siklócsapágyas ventilátort. Ez 0.12 Amperes, 8cm-es és 12 Voltos. EverCool típusú és ráírták, hogy Low noise, Long life time (alacsony zajú és hosszú élettartamú). Ez valóban így van, én már régóra ilyen ventilátorokat használok, jóformán semmi hangja nincs és az évek alatt még egy sem hibásodott meg.

Tehát ezek tettem rá a meleg leadó mindkét oldalára (pontosabban a másik oldalon nem négyszögletes, hanem a kerek típusú volt, de ez nem fontos).

Próbaképpen 1300MHz-re húztam a Thunderbird processzoromat és a lehetséges maximális feszültséget, azaz 1.85 Voltot adtam a processzornak (forrasztás után lehetne több is). Ekkor 80 Wattal fűt a processzor, erre itt egy kalkulátor. Délelőtt 10-től délután 4-ig MPEG konverziót végeztem a géppel, ami jócskán processzorigényes, így feltehetően ki is jött az a 80 Watt a processzorból. 29 fokos hűtőlevegővel (már ha ezt hűtőlevegőnek lehet nevezni) 34-35 fok között ingadozott a hűtővíz hőmérséklete. Vegyük a rosszabb értéket a 35 fokot, ez azt jelenti, hogy 6 fokot emelkedett a hűtővíz hőmérséklete 80 Watt hatására.

Az elektronikában Kelvin/Wattban mérik egy hűtő jóságát. Ezt a CPU hűtő gyártok is megadják. Egy profi léghűtő 0.5-0.4 Kelvin/Wattos szokott lenni. A 0.5 Kelvin/Watt azt jelenti, hogy 1 Watt hatására a hűtőbordának a hőmérséklete 0.5 fokkal emelkedik meg. Ha 80 Watt fűti a 0.5 Kelvin/Wattos hűtőt, akkor annak a hőmérséklete 40 fokkal lesz magasabb. De ha nem 0.5-ös, hanem 0.4-es, akkor csak 32 fokkal lesz melegebb, mint a környezete.

 

Arra törekedtem, hogy erre a meleg leadó radiátorra is lehessen mondani valami ilyen mérőszámot. Nos ezt egyszerű meghatározni:

Ha 29 fokos víz 80 Watt hatására 35 fokos lett, akkor (35-29)/80 azaz 0.075 Kelvin/Wattos ez a meleg leadó radiátor, úgy, hogy csendben üzemel.

Így már bármilyen processzorhoz meghatározható, hogy a hűtővíz mennyire melegedne fel. Vegyünk alapul egy 750MHz-es PIII-est, ami majdnem 25 Wattra képes. Ekkor 0.075*25 azaz 1.875 fokkal lesz melegebb a hűtővíz. Ez azért már nem semmi! Gondoljunk csak bele, ha normalizálódik a hőmérséklet és nem lesz 29 fok, hanem csak 22-24!!!

Nézzünk egy másik példát, egy 650-es Duront. Ez majdnem 30 Wattra képes, ami 2.25 fokos hűtővíz hőemelkedés okoz, ami szintén elfogadható.

Megmondom őszintén kezdetben nem is reméltem, hogy ennyire jól sikerül a meleg leadó egység. Hiszen a gyári CPU léghűtők sokkal jobban melegszenek. Majdnem egy nagyságrenddel csökken ezzel a hőleadóval CPU hűtőjének a felmelegedése (a szoba hőmérséklet és a hűtő hőmérsékletének a különbségére gondolok).

Aki csendet szeretne, és különösképpen nem akar tuningolni, annak ventilátort sem kell rá helyeznie ha 30-40 Wattot disszipáló procival rendelkezik, mert akkor sem melegszik fel jelentősen a hűtővíz hőmérséklete.

A keringető szivattyú teljesen csendes, így ha pl. néma PC-t szeretnénk, akkor már csak azon múlhat, hogy minőségi tápegységünk van-e (az általában csendes), a korszerű winchestereknek meg alig van hangja. De még két ventilátor szokott lenni a gépben, egy az alaplapon és egy a videokártyán, de ezek vagy eleve csendesek, vagy viszonylag könnyen kis zajúra cserélhetőek.

A tesz során így működtettem az asztalon a hűtőrendszert, így kézközelben volt. Közben egy másik gépet használtam, amiről kb. félóránként lehúztam a monitor kábelt és rátettem erre és feljegyeztem a hőmérsékleteket (sajna most csak egy moncsim van). 1300MHz-es az Thunderbird 1.85 Volton 45 fokon üzemelt teljes terhelésnél. Most amikor ezt a cikket írom már pihen a processzor, így 42-43 fok között ingadozik. Nyílván a rendszer tömege miatt nagyobb a hőtehetetlensége (de sok "e" van benne), így nem változik túl gyorsan a CPU hőmérséklet.

Aki már látta a korábbi hűtőrendszeremet a tuningnet.hu-n az tudhatja, hogy általában mindenből több darab készül, azokat eladom. Azt, hogy én mennyit gondoltam a hűtőrendszer alkatrészeiért, a tuningnet-en az alkatrészeknél megtaláljátok. Az egy dolog, hogy valaki soknak vagy kevésnek tartja, szerintem ez a meleg leadó sokak kívánságát teljesíti, legyen csendes és jól hűtsön.

Aki arra gondol, hogy pl. 43 fok nem túl jó, az, ha módja van rá, akkor nézzen meg, vagy próbáljon meg egy 1.3-1.4GHz-es Thunderbird processzort 29 fokos környezeti hőmérsékletnél tartósan működtetni és figyelje meg a hőmérsékleteket, mondjuk zárt háznál! Bár egy 1.4GHz-es is csak 75 Wattal melegszik és nem 80-al, mint itt!

Az alacsonyabb hőmérséklet nagyobb stabilitást eredményez, ráadásul itt nem kell kompromisszumot kötni, hogy ha használjuk a számítógépet, akkor egy sugárhajtóművel kell együtt élni.

A másik három hűvösebb évszakban, amikor nem lesz ilyen meleg a 43-45 fokok egyből harminc valamennyire csökkennek.

Szponzor : DunaWeb Kft.


Kapcsolódó hírek/cikkek:
CNPS5001-AL


Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95