FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Overclock)
·  Vízhűtés + fények
·  Ti200/Ti500 II. rész
·  AMD XP 2200+
·  T-bred unlock
·  Áramlásmérő III
·  Ti200/Ti500
·  Áramlásmérő (v.2.1)
·  Vízhűtésű nagytorony
·  Geforce 4 tuning
·  Geforce 2 tuning
·  Biztonságos vízhűtés
·  Vízhűtést a PC-nek!
·  Wasser gép
·  Vízhűtés felsőfokon
·  nForce + vízhűtés
·  Ti4200
·  1.7GHz-es Celeron
·  Vízhűtés 4. rész
·  Blokk verseny
·  Felület növelés
· Cikkek > Overclock
· PC tápegységek II. rész
Dátum : 2001-10-10 20:08:01
Szerző : gigahertz


Ebben a részben tüzetesebben szemügyre vehetünk egy PC tápot, természetesen belülről. Veszélyes vizekre evezünk...

A PC tápegységek című cikksorozatnak a következő részéhez értünk. Az előző részben a feszültségekkel és az ATX-es csatlakozó kiosztással ismerkedhettünk meg, most kezdjük egy extra dologgal alakítsuk át egy kicsit a tápegységet.

Most a cikk elején szögezzük le, hogy a tápegység átalakítása veszélyes dolog. Egyrészt csak "megfelelő" képesítéssel szabad hozzálátni, nem ajánlott belenyúlni! Természetesen ez a garancia azonnali elveszésével jár! Mindent úgy írok le, ahogy megvalósítottam. Aki mindezt ezek alapján megvalósítja, az saját felelősségére teszi, ezért felelősséget nem vállalunk.

Korábban kissé zavart, hogy amikor a PC kikapcsolt állapotban van, akkor a monitor power LED-je világít. Természetesen ezt a monitor kikapcsolásával meg lehet szüntetni, de ez egy újabb kézmozdulat. Ráadásul érdemes megvárni a míg a gép kikapcsol, hiszen ez néha nem "valami csodás" oknál fogva nem mindig sikerül. (Nem akartam, hogy este a sötét szobában világítson.) Persze mondhatná valaki, hogy ez nem nagy dolog és ez így is van, egyszerűen leragaszottam egy darab szigetelő szalaggal.

Később felmerült az igény arra, hogy jó lenne, ha a vízhűtésű gép 230 Voltos szivattyúja csak akkor működjön amikor szükséges. Vagyis 230 Voltot kapjon, ha működik a számítógép. Ez nem olyan egyszerű, hiszen a PC-ben nincs olyan pont, ahol a gép bekapcsolása után (ATX) a hálózati feszültség megjelenik és a kikapcsolásával megszűnik.

Azt is szerettem volna, SB LIVE-hoz használt erősítő csak akkor működne, amikor a gép üzemel. Ez is 230 Voltos eszköz (nem jár a hangkártyához, egy külső erősítőről van szó).

Ezek után elhatároztam, hogy a PC tápot átalakítom oly módon, hogy három 230 Voltos eszköz a gép bekapcsolásával egy szerre szintén bekapcsoljon. Szerencsére sikerült egy olyan 300 Wattos tápegységet beszerezni, aminek a hátulján van hálózati (230 Volt) kimenő csatlakozó. Általában a monitor tápkábelét szokták ide csatlakoztatni.

Először is levettem a PC tápegység fedelét:

Így néz ki belülről egy PC táp. A ventilátor mögött két hűtőborda (fényes alu) található. A képen a hátsó hűtőborda a hálózati feszültségről üzemelő félvezetőket hűti, míg a másik a kisfeszütségű alaktrészeket. A kettő között két transzformátor (a képen sárga) van. A nagyobb viszi át az energiát a nagyfeszültségű oldalról a kisfeszültségűre, míg a másik hálózati feszültségről üzemelő alkatrészek vezérlése miatt kell, itt alig visznek át teljesítményt, ezért sokkal kisebb is lehet ez a trafó.

A kép előterében egy hatalmas kábelköteg látható, ezekről a vezetékekről volt szó a cikk előző részében (színek, feszültségek stb.).

Ez egy 12 Voltos meghúzó tekercsű 230 Volt kapcsolására alkalmas relé. A piros nyilakkal megjelölt kivezetésekre feszültséget kapcsolok (12 Volt), akkor a kék nyilakkal megjelölt pontok elektromosan kapcsolódnak. Tehát ha 12 Voltos részre feszültség kerül, akkor hálózati eszközöket bekapcsolhatok. (9 Ampert tud a kicsike, nem lebecsülendő!) A megoldás életvédelmi szempontból biztonságos, hiszen a hálózati feszültségtől a kisfeszültségű rész galvanikusan el van választva.

Ez a relé a sárga nyíllal jelölt helyre pont befér:

Az felső (a fenti képen piros nyíllal jelölt) hálózati csatlakozón keresztül érkezik a feszültség a tápegységbe. Erre egy zöld-sárga egy fekete és egy fehér vezeték csatlakozik. A zöld sárga színű a tápegység házára van kötve az a védőföld. Arra szolgál, hogy ha a tápegység test zárlatos lenne, akkor, ha megérintjük a PC házát közvetlenül ne "csatlakozzunk" Paksra :-)

Félretéve a tréfát, előírás szerint földelt konnektorba kell csatlakoztatni a számítógépet! Ha jó a védőföld és az épület rendelkezik életvédelmi relével, akkor zárlat esetén nagy valószínűséggel a felhasználót nem éri áramütés. Egyébként a gépek földeletlensége (nem földelt a konnektor) miatt lép fel az a jelenség, hogy ráz egy kicsit a ház, illetve két gép összekötésekor kis szikrát látunk.

Még egy röpke kitérő: ha nincs megfelelően földelve a gép (a konnektoron keresztül) és a monitor jel csatlakozóját a gép bekapcsolt állapotában többször lehúzzuk és feltesszük, akkor szerencsétlen esetben mind a monitor, mind a videokártya tönkremehet. Ez akkor következik be, amikor a csatlakozó belső érintkezői előbb érnek össze (fémesen) a videokártya és a monitor között, mint az eszközök fém háza. Tehát csak óvatosan!

Az előbbi képen zöld nyíllal jelölt hálózati csatlakozó a "monitor hálózati" csatlakozója. Ide is három vezeték csatlakozik, a felső csatlakozótól indulnak. Átkötötték a zöld-sárgát és a hálózati feszültséget a fehér illetve fekete vezetékkel.

Az relé elektromos bekötése a fenti képen látható, ez csak egy vázlat (a 230 Volt helye változó a csatlakozás miatt). Ennek csupán annyi lenne a lényege, hogy az egyik vezetéket elvágtam (nem a zöld-sárát, azt tilos) és közbeiktattam a relé kapcsoló részét. A meghúzó tekercset pedig a tápegység 12 Voltjára kötöttem. Nézzük mindezt "élőben":

A relé bekerült a kép csatlakozó közé, azt erős epoxi ragasztóval később szilárdan rögzítettem. A kimenő színes kábelkötegből egy sárga (12 Volt) és egy fekete (0 Volt vagy test) vezetéket kiválasztottam és erre az előbb bemutatott kapcsolás szerint rákötöttem a meghúzó tekercset. Korrektebb megoldás lett volna, ha egy diódát párhuzamosan teszek a tekerccsel, mert ez megvédi a tápegységet a káros indukciótól. Megnéztem ez a táp gyárilag is rendelkezik ezzel, így ezt most kihagyhattam.

A 230 Voltos rész megszakítását pont úgy végeztem el, ahogy azt a kapcsolási rajzon felvázoltam. Ez kevésbe látszik a kábeltenger miatt.

Végül egy 3-as hálózati elosztót készítettem:

A kábel egyik végén egy mezei 230 Voltos elosztó (konnektor) található, míg a másik végén egy "monitor tápcsatlakozó", így ha ezt a tápegységhez csatlakoztatom, akkor a gép bekapcsolt állapotában a konnektorokhoz csatlakoztatott hálózati eszközök is feszültség alá kerülnek. Ezzel már a HI-FI-től kezdve a vízhűtésű géphez szükséges szivattyún át mindenfélét bekapcsolhatok.

Végül:

Az előző cikk végéről lemaradt az ominózus P4-es alaplapokhoz szükséges extra tápcsatlakozók bekötése (már amelyikhez szükséges):

Itt két extra csatlakozóról van szó. Az egyik (4 pólusú) 12 Voltot és földet a másik 5 és 3 Voltot valamint földet szolgáltat az alaplapnak. A képen az utóbbi csatlakozón egy piros és két narancssárga vezetéknek kellene lenni a három piros helyett...

A csatlakozó kiosztása szám szerint:

A négypólusú:

 

Sorszám

Feszültség

A vezeték színe

1

12 Volt

Sárga

2
12 Volt

Sárga

3

Föld

Fekete

4

Föld

Fekete

 

A hatpólusú:

Sorszám

Feszültség

A vezeték színe

1

5 Volt

Piros

2

3 Volt

Narancssárga

3

3 Volt

Narancssárga

4

Föld

Fekete

5

Föld

Fekete

6

Föld

Fekete

 

A P4-es alaplapok általában nem indulnak el, ha a PC táp nem rendelkezik a legalább a négypólusú csatlakozóval. Sajnos alig lehet olyan tápegységet venni (bár a jobb helyeken a 300/340 és 400-es tápoknál előfordul), amin ez a két extra csatlakozó is megvan. De ha már kellően megszerettük a régi, lehetőleg nagy teljesítményű tápegységünket, akkor P4-es alaplap használatához mi is készíthetünk P4-es táp átalakítót. Csak a négy pólusúhoz egyszerű ezt megoldani:

Vagyis arról van szó, hogy egy normál Y elosztót kell úgy átalakítani, hogy az egyik végén legyen kétszer 12 Volt és két föld. Tudomásom szerint a Demostudioban ilyen extra dolgot is árulnak. De arra ügyeljünk, hogy a piros vezetéket nem kell rákötni a 4-es csatira!

Ezzel a kiegészítéssel a hatpólusú csatlakozó hiánya esetén is elindulnak a P4-es alaplapok (amin van ilyen).

A hatpólusú csatlakozóhoz sokkal nehezebb levehető átalakítót készíteni, hiszen ott 3 Volt is szükséges, az pedig csak az ATX-es tápcsatlakozón van, nehéz lenne egy közdarabot beiktatni, de a megfelelő vezetékek megcsapolásával megoldható.

 

 


Kapcsolódó hírek/cikkek:
PC tápegységek III. rész
PC tápegységek


Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95