FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Videóvezérlők)
·  Premier: nVidia 7800GTX 512MB letesztelve!
·  Club3D X800RX 256MB - Gran Turismo
·  Egy sötét kor utolsó apródja - Geforce FX5500
·  Egy kicsi egy nagy: Ati Radeon X800 & X850XT teszt
·  Leadtek Geforce 6600 & 6600GT Extreme Version
·  Szükségállapot – X600-as Radeon kártyák
·  Sapphire X300 128MB TD - a leggyengébb láncszem?
·  Asus A9550GE/TD teszt
·  Koronázatlan királyok: GeForce 6800 GT és Ultra
·  XL méret: MSI RX800XL-VT2D256E teszt
·  MSI RX800SE-TD256 teszt
·  Egységben az erő: Asus A8N Deluxe SLI + 2x Asus EN
·  Tesztüzem: Leadtek Winfast A400 TDH - GeForce 6800
·  Tesztüzem: Club3D Radeon X800 Pro 256MB
·  MSI FX 5800
·  Radeon 9700 Pro II. rész
·  Radeon 9700 Pro
·  Ti4200
·  Matrox Parhelia
·  ASUS V8440
· Termékbemutatók > Videóvezérlők
· Teszt: Terítéken az MSI NX7800GTX
Dátum : 2005-08-20 01:57:31
Szerző : Daywalker


Az MSI közreműködésével kézhezkaptuk az MSI legújabb videókártyáját, az nVidia 7800-ra épülő NX7800GTX-et.

Régóta vártuk ezt a pillanatot. Az nVidia sikeres 6-os sorozata után kíváncsiak voltunk, hogy mégis mi készülhet az nVidia boszorkánykonyhájában. Most itt van, és kíváncsian várjuk, hogy mit is nyújt az G70-es kódnéven megismert, majd GeForce 7-re átnevezett utód. A különböző oldalak és a gyártó által szellőztetett információkból már nagyjából tudtunk mit várhatunk, így biztosan voltunk abban, hogy nem tértek vissza a GeForce FX szintjére (Hál' Istennek).

A 6-os sorozat megjelenése óta sok víz lefolyt a Dunán, ezért bőven volt idő egy új GPU-t megtervezni és legyártani. Szerencsére most nem állt elő az a helyzet, ami a 6800-as kártyák kapcsán, hogy nem tudnak belőle eleget gyártani. Úgy néz ki, hogy most minden rendben, hála annak, hogy az IBM gyártósoráról a TSMC-ére váltottak. Lássuk mit sikerült az nVidia-nak kiagyalnia, miben nyújt többet az új kártya elődjeinél.



A gyártástechnológia finomodott, így nem okozott problémát a több tranzisztor, valamint ennek köszönhetően nem nőtt a fogasztás és hőtermelés (sőt, állítólag a fogyasztás csökkent egy hajszálnyit). Az órajelek nem növekedtek meg drasztikus mérkében, de valószínűleg van még benne tartalék. Ezt ellensúlyozza több pixel futószalag, és a gyorsabb pixel- valamint vertex shader egységek.

Jöjjenek az elmaradhatatlan képek!


Az MSI-nak sikerült egy szép VGA kártya dobozt összhozni, és végre nem holmi robotfejek láthatók rajta.



Referencia kártya referencia hűtéssel, ami nem foglal plusz helyet



A kártya, mely talán hajszálnyival hosszabb csak, mint csúcskategóriás elődje



A hátsó rögzítés példaértékű



Csak a legfontosabb kiegészítőket találjuk a dobozban



A látszat ellenére a The Chronicles of Riddick tokjában a CD-s verzió lapul


Az idő telik-múlik, az ATI vetélytárs sehol, az új kártya meg alig várja, hogy megjárassa teszkonfigunkat, ami a következő képpen alakult.

Tesztkonfiguráció:
  • MSI P4N Diamond (Intel nForce 4 SLI Intel Edition)
  • Intel Pentium Processor 670 3.8GHz
  • 1GB DDR2 Ram 533MHz
  • MSI NX7800GTX
  • Maxtor DiamondMax Plus 9 80 GB (PATA)
  • Plextor PX-116A DVD-rom
  • Tagan 2force 480W táp
  • Fujitsu-Siemens 19" Crt monitor (thx to Matteo)

    Reménykedtünk, hogy egy ilyen géppel már tudunk kezdeni valamit, és nem fogunk folyton processzorlimitált eredményekbe botlani. Lehet, hogy tévedtünk?

    Operációs rendszer és driverek
  • Microsoft Windows XP SP2 integrated
  • nVidia ForceWare 7.13 WHQL(alaplap driver)
  • nVidia ForceWare 77.72 WHQL(grafikus kártya driver)

    A méréshez használt programok:
    -Szintetikus benchmarkok:
  • 3DMark 2001
  • 3DMark 03
  • 3DMark 05
  • Aquamark 3


    -Játékok:
  • Doom 3
  • Far Cry v1.3

    Így teszteltünk mi:
    A meghajtóprogramot a "várakozás a függőleges szinkronizációra" beállítás kivételével nem állítgattuk, minden beállítást alapon hagytunk.
    Minden játéknál, a kártya ejejére tekintettel három felbontásban teszteltünk (1024x768, 1280x1024, 1600x1200).
    Mérésünkhöz a programok saját beépített demóit és timedemóit használtuk.

    Lássuk a szintetikus mérések eredményét!



    Az eredmények láttán nyugtáztuk, hogy az új kártya tényleg gyorsabb lett, de nem kétszer gyorsabb, mint "a nagy előd". Igenám, de csak ezután jön a java!

    Játéktesztek
    Most csak két játékkal teszteltünk, ennek több oka is volt. A Chronicles of Riddick mindig elszállt valami rejtélyes hibaüzenettel, a Half-Life 2-ben és a CS:Source-ban pedig textúrahibák voltak, emiatt az eredmények hitelességét nem tudtuk volna garantálni (a teszt elkészültekor még nem állt rendelkezésre a 77.77-es drivercsomag).
    Az Unreal Tournament kikerült a tesztcsomagból, mert nem adott hiteles eredményt, valamint sokszor processzorlimitált.
    A Halo-val ugyan ez a helyzet, ezért ezt sem használtuk. Így maradt a Far Cry v1.3 és a Doom3.


    Doom 3 Timedemo Ulta Quality (8xAF bekapcsolva volt mindenhol!)
    Viszonyításképp a 6800 GT és Ultra tesztjének linkje: http://szamitogep.hu/show/read.php?id=16636


    Nos igen, Doom 3-ban erősen esik a teljesítmény 8X élsimítás mellett. Ha összehasonlítjuk az eredményeket a hasonló beállítással futó 6800 Ultrával, akkor még így is ráver 20 képkockát, ami majd ~62%-os gyorsulás! 16x Élsimítás mellett még éppen, hogy játszható marad a játék. Igazság szerint ebben a játékban a pörgős játékmenet és a sötét miatt ez már meg sem látszik.



    Egyel nagyobb febontásra kapcsolva 8x élsimításnál a teljesítményesés 50% az előzőhöz képest, de még így is 7.5 képkockát ver az Ultrára, ami szép eredmény, ~+40%.



    Amennyiben nem használunk élsimítást, úgy még mindig irtózatosan pörög a játék. Ekkora felbontásnál már elég egy 4x élsimítás is, főleg, mert a 8x-t használva már élvezhetetlen. Mindenesetre szép eredmény, hisz az előző felbontáshoz képest csak 40%-os volt a teljesítményesés (és nem 50%).

    Láthatjuk, hogy a kártyában van erő, igazi 6800 Ultra verő. Szép teljesítény, főleg, a figyelembe vesszük, hogy a 8x anizotróp szűrés folyamatosan be volt kapcsolva.

    Far Cry v1.3 Timedemo
    Viszonyításképp a 6800 GT és Ultra tesztjének linkje: http://szamitogep.hu/show/read.php?id=16636








    A Far Cry teszt értékelése: Érdekes eredmények jöttek ki. A kártyának nem nagyon számított mit állítottunk be, nem sikerült drasztikus teljesítménycsökkenést elérnünk. Minden beállításban és felontásban játszató maradt, lealázva ezzel az elődöt. Egyedül a 7-es szintű HDR (High Dinamic Range) bekapcsolásával tudtunk komolyabb képkocka esést produkálni, de nem csak teljesen játszható eredményt, hanem hihetetlen élményt nyújtott. A HDR fantasztikusan kihozza az árnyalat beli különbségeket. Ezt több lépésben lehet állítani. Segítségével pl. a Far Cry-ban el lehet érni, hogy a hold tényleg megvilágítsa a környezetet, ezzel is növelve a játék hangulatát.

    Végszó:
    A kártya teljesen referencia kártya, referencia hűtéssel, ami nem csak halk, de nem foglal el plusz helyet. Az nVidia-nak sikerült úrrá lenni a hatalmas fogyasztáson és melegedésen, így nem szükséges ipari hűtés, hanem hangtalanul végzi a dolgát.
    A 7800GTX rendkívül erősre sikeredett. Sajnos az igazi vetélytárs még sehol sincs, ezért egyelőre csak a 6800-as sorozathoz és az Ati X850XT PE-hez lehet hasonlítani, melyet egyrételműen állva hagy. Az élsimitást és anizotróp szűrőket ésszerűen beállítva, a megfelelő felbontásokkal kombinálva mindig játszható eredményt produkál.
    Az egyetlen baj az árával van, ami ~155000Ft áfával. Aki megteheti, az jelen pillanatban jobb vételt nem csinálhat. Természetesen nem árt mellé egy kellően erős gép sem.

    A kártyáért szeretnénk köszönetet mondani az MSI-nak és az Expert Computer Kft-nek.

    Szponzor : Expert Computer



  • Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

    Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

    Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95