FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Célkeresztben)
·  RAID elméletben és gyakorlatban
·  Hogyan készítsünk Service Pack Integrated CD-t?
·  Kezdőknek: WinZip 3.
·  Kezdőknek: WinZip 2.
·  Kezdőknek: WinZip 1.
·  Kezdőknek: szövegszépítés 3
·  Kezdöknek: szövegszépítés 2
·  Kezdöknek: ötletek a REGISTRY használatához 3.
·  Kezdőknek: ötletek a REGISTRY használatához
·  Kezdőknek: ötletek az Excel használóinak 4.
·  Kezdőknek: ötletek az Excel használóinak 2
·  Kezdőknek: ötletek a Word használóinak 3
·  Kezdőknek: ötletek a Word használóinak 1
·  Kezdőknek: ötletek a Windowshoz 2.
·  Kezdőknek: képeslap karácsonyra
·  Kezdőknek: a kezes Word.
·  Kezdőknek: monitorok
·  Kezdőknek: botkormány és társai
·  Kezdőknek: MODEM I. (analog modemek)
·  Kezdőknek: grafikus kártyák
· PC tippek > Célkeresztben
· Kezdőknek: házon belül
Dátum : 2001-06-07 17:13:31
Szerző : szilaj


Hogyan néz ki a számítógép belseje, melyik alkatrésznek mi a neve?

Mielőtt bárki is azt hinné, hogy a számítógép belsejébe belenézni veszélytelen dolog az téved. Nem árt (ha van rá lehetőségünk), ha olyan gépbe nézünk bele, amely már leselejtezésre vár, vagy nem gond ha baja esik. Szintén jó ötlet, ha egy tapasztalt ismerősünket kérünk meg, hogy vezessen be minket gépünk rejtelmeibe. Talán ennek a cikknek a végigolvasása után már mint tapasztalt kezdő eshetünk neki ennek a feladatnak.

A fénykép:

1) Bekapcsoló gomb

2) CD-ROM meghajtó

3) Hordozható merevlemez tartója

4) 3, 5 hüvelykes hajlékonylemezes meghajtó

5) LED-ek ( világító diódák)

Kezdjük a legfontosabbal: a gép legyen kikapcsolva, az elektromos dugaszoló aljzatból (konnektor) legyen kihúzva. Miután kikapcsoltuk a gépünket és kihúztuk az elektromos csatlakozót a gépünkből és a dugaszolóaljzatból vegyünk elő egy megfelelő csavarhúzót. Legtöbbször a ház hátlapján, vagy alján megtaláljuk azokat a csavarokat, amelyektől meg kell szabadítani a gépünket. A csavarok eltávolítása után a fedőlap is eltávolítható. Nem csak itt, hanem általánosságban elmondható, hogy csak nyugodt idegállapotban, nagy türelemmel kezdjünk hozzá az ilyen jellegű munkákhoz. Soha se erőszakoskodjunk.

A fénykép:

1) Az újratölthető elem

2) Memória (RAM)

3) CPU (központi feldolgozó egység)

4) CD-ROM

5) Merevlemez (a CD-ROM alatt)

6) Tápegység

7) Bővítőhelyek

8) Az alaplapra szerelt elektromos alkatrészek.

Ha a személyi számítógépek belsejébe pillantunk, akkor különböző gépekben hasonló elektromos elemeket fogunk felfedezni. Mindegyik gépben található alaplap, amely a gép legfontosabb alkatrésze. Egy nagy nyomtatott áramkör, gondosan elrendezve találhatók a hardver meghatározó fő részei:

             A központi egység (CPU, processzor)

             A memória (RAM) foglalatai. A beléjük helyezett memóriával (vagy többel).

Bővítőhelyek. Ide helyezhetők el a különleges feladatokat ellátó nyomtatott áramköri kártyák.

Különféle, az alaplapra integrált vezérlőáramkörök.

A ház előlapjához közel helyezkedik el a hajlékonylemezes meghajtó és a CD-ROM (ha van) olvasó. Valamint egyéb olyan periféria, amelynek hordozója cserélhető. Megtalálunk a ház belsejében egy jelentéktelennek tűnő lapos dobozkát, amely a merevlemez A leírtak nem mindegyik számítógépre érvényesek, de többségére igen.

A számítógép belsejének megismerése semmiképpen sem tekinthető haszontalan dolognak. Lehet, hogy nem sokára a gépet bővíteni kell: szükség van több memóriára, speciális bővítőkártyára, amelynek elhelyezését mi magunk is megoldhatjuk. Végezetül még egyszer: soha ne nyissuk ki a gépet, amikor az feszültség alatt van!


· Hozzászólások
RadyR - 2002-01-09 00:47:29 --= nem regisztrált =-- válasz erre
Egy kis adalek illetve megerosites Netudki allitasahoz: frissen furodve (vizes volt a talpam) gondoltam nekiugrok es kipucolom a gepet. Mivel a hazon nincs rajta az oldala ezert a vinyo kiszerelesevel kezdtem. Fogom a kiraj csavarhutomat (muanyag nyel) es nekiesek a csavaroknak. Namarmost a gepem a radiator mellett volt. Kicsit oldalrahajtoltam es a fejem kozel kerult a radiatorhoz. Egy villanas es nem latok semmit + az agyam is ojan szinten elzsibbadt hogy kb egy percig nem tudtam semmirol. Tesom allitasa szerint ojan szep ivfeny huzott at a halantekom meg a radiator sarka kozott hogy meg counter-strike de_steel_b palyajat is bevilagitotta volna... gondolni sem merek ra hogy mi lett volna hogyha ijen felvillanyozott allapotban eloszor a hpt chiphez erek hozza... viszlat raid :) szal' amit Netudki mondott annak igenis van igazsagtartalma, nemhiaba dolgoznak az ibm-ben "bedrotozva". nem azt mondom hogy szereles kozben kotozzuk ki magunkat, de azert nem art elotte megerinteni mondjuk a radiatort (kezzel, nem fejjel :)

Na csa all
Sanyi - 2001-07-13 21:44:57 válasz erre
Megosztok veletek egy történetet.:
Minap mikor szép napos reggelre ébredtem és sok pénzem volt, elmentem egy céghez, ami az interneten hirdette magát. Gondoltam veszek egy Gforce2 MX-et és mivel láttam(interneten), hogy ingyen beszerelik elvittem a gépemet is. Nem mint ha nem tudnám beszerelni magam, de ott bizonyára sok hozzáérto ember van(gondoltam).Na szóval, megyek kérem az MX-et, adom a gépet és egy kicsit gyanus lett, hogy kapkodnak a bentiek. Persze mondhatnátok, hogy sok a munka+ ilyesmik. "hozzáérto" csávó kikapja a gépet a kezembol és iszonyatos erovel elkezdi kihúzgálni a drótokat belole. Szólok neki hogy nekem semmi bajom a géppel és elmondom, hogy kikéne cserélni a vid.kártyát. A csávó szabadkozik. Jó. -mondja- Nem kevesebb inteligenciával vissza dugdossa a drótokat. Hoz egy MX-et gyorsan beszereli és már vihetem is. Otthon sípol a gép mint álat:). Nézem, mi lehet ez. Hohó vid.kártya ki van esve. Nana!! Gondolom ez nem lesz jó. Bedugom rendesen, nem muködik. Elviszem haverhoz ott sem jó. Ajaj valami gond van. Na nem baj vissza cserélik.
Másnap viszem vissza géppel együtt. Szólok, hogy nem jó a kártya és nem megy a gép. A srác gyanus szemekkel néz rám. Hiszen nincs teljesen jól bedugva a winchester. -mondja- És elküld. Mérgesvagyok, mert hiába dumálok neki (azért én is értek a gépekhez) nem érdekli ,vagy nem ÉRTI. Mondom neki, hogy még a videókártya sem jeledkezik be, pedig az lenne az elso, utána a BIOS és utána ellenörzi a gép a HDD-t. Sértodött arccal kioktat, neki nincs erre ideje. Na gondolom beleerosítek. Ne szórakozzanak velem.
Másnap jövök nyitásra 2 haverral egyik nagy, másik okos kb anyira ért sz.gépekhez mint én. Nyit ki.
Bemegyünk. Rossz a videokártya. -mondom- Szó nélkül kicserélte meg sem nézte a gépet. Hehe szemébe röhögtem és elmentünk. baw@freemail.hu.
Jó napot mindenkinek!
sys64738 - 2001-06-12 00:08:09 válasz erre
Szerintem is jobb felni...

Azert azt hiszem ez a kis muvelet, hogy valaki megmarkolja a radiatort meg nem kerult az eletebe, es ha megmentette valamelyik alkatreszet vele, mar megerte.

Netudkinek igaza van tovabbra is.
Netudki - 2001-06-11 23:54:36 --= nem regisztrált =-- válasz erre
Plumpy és mindenki!
Gondolod a hardvergyártók viccből találták ki? Töbségénél ha észreveszik hogy valaki nem használja az ilyen és hasonló dolgokat azt azonnal kirúgják és zárolják majd átellenőrzik az onnan kijövö összes anyagot.De még így is előfordul hogy később kibukik a hiba,és ez a gyártónak nagyon kínos,sőt piacvesztéshez is vezethet.A másik dolog hogy néha a beszállítók hibáznak,de ez nem változtat a dolgon.Hát itt kezdődik a MINŐSÉG!!!! Ezt elég sokszor olvasom itt hogy csak azt érdemes venni mert a noname dolgok sokszor nem jók.Gondolom tudjátok miért.Néha a hiba csak olyan kis mértékű hogy hetek hónapok múlva jön elő és akkor sem biztos hogy teljes bedöglés jön.Lehetnek apró kicsi bosszuságok Pl.néha fagyogat néha nem indul nem úgy működik a rendszer ahogy kellene(ahogy olvasgatom van benne tapasztalatok)és hasonló kicsi problémák.Egyáltalán nem biztos hogy mindet ki lehet deríteni mitől van.Viszont a gyártók milliókat,milliárdokat költöttek már ezeknek a dolgoknak a kiderítésére,és azt hiszem van benne tapasztalatuk,amennyit mi soha nem tudunk megszerezni, esetleg csak követhetjük a példájukat a megelőzésben.De ezeket a dolgokat egyáltalán nem muszály nektek is megfogadni aki akarja használja aki meg nem az esetleg vessen magára.Ez a véleményem és senki ne vegye kioktatásnak de szerintem elgondolkodtatóak ezek a dolgok.Jaj bocs hogy ennyit körmöltem!
Plumpy - 2001-06-11 22:35:07 válasz erre
Hát nem tudom. Igazság szerint én lehet, hogy felelőtlen vagyok, de még soha a büdös életben nem földeltem magam szerelés közben. De még soha ki sem sültem... A gépeimmel pedig még sohasem volt probléma. Legalábbis ilyen jellegű. Ha volt baj tudtam mi az oka. De nem a kisülés... Szerintem nem is fogom magam földelni a továbbiakban sem. Fölslegesnek tartom. Ennyit erről...
BigM - 2001-06-08 14:38:44 --= nem regisztrált =-- válasz erre
Legkesobb a FOP32 ota azert az embert ovatosabban turkal a bekapcsolt gepben. ;)
Anonymous - 2001-06-08 13:18:48 válasz erre
LÁMÁÁÁÁKKKKKKKKKKKKKK!!!!!!!!!!!!!!!!!! :)))
Netudki - 2001-06-08 01:53:08 --= nem regisztrált =-- válasz erre
Ezek a dolgok csak jótanácsok voltak és nem kötelező betartani őket.Amúgy meg ismeritek a formulát.
Mindenki a sját felelősségére,meg miegymás!
Anulu - 2001-06-08 00:45:21 válasz erre
Atiqua : akkor én is mákos vagyok. 11 éve van PC-m, de azóta max leföldelem magam elötte, semmi xtra madzag, kesztyü... És egyszer-kétszer már belenyúltam a gépembe.
Ennyi.

Anulu
Netudki - 2001-06-07 22:46:10 --= nem regisztrált =-- válasz erre
Nem kell ahhoz csipesz elég ha egy lecsupaszított végü huzalt a bokádra kötsz a másik végét meg a radiátorhoz.Egy idő után már nem zavaró.Azért oda kötöm mert így szerelés közben nem zavar.A megfogás is jó csak el ne feledkezz róla,viszont a másik se sokba kerül és biztosabb.Egyébként nem biztos hogy észreveszed a kisülést,mert már nagyon kevés is elég.A kesztyüt meg csak azért javaslom mert akármilyen furcsa is de okozott már fagyogatási problémát a csatlakozó zsíros izzadt kézzel való összefogdozása is.Főleg túlérzékeny és labilisabb chipeknél.
 
Következő 10
Lap: 1, 2
© szamitogep.hu