FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Célkeresztben)
·  RAID elméletben és gyakorlatban
·  Hogyan készítsünk Service Pack Integrated CD-t?
·  Kezdőknek: WinZip 3.
·  Kezdőknek: WinZip 2.
·  Kezdőknek: WinZip 1.
·  Kezdőknek: szövegszépítés 3
·  Kezdöknek: szövegszépítés 2
·  Kezdöknek: ötletek a REGISTRY használatához 3.
·  Kezdőknek: ötletek a REGISTRY használatához
·  Kezdőknek: ötletek az Excel használóinak 4.
·  Kezdőknek: ötletek az Excel használóinak 2
·  Kezdőknek: ötletek a Word használóinak 3
·  Kezdőknek: ötletek a Word használóinak 1
·  Kezdőknek: ötletek a Windowshoz 2.
·  Kezdőknek: képeslap karácsonyra
·  Kezdőknek: a kezes Word.
·  Kezdőknek: monitorok
·  Kezdőknek: MODEM I. (analog modemek)
·  Kezdőknek: grafikus kártyák
·  Kezdőknek: hangkártya
· PC tippek > Célkeresztben
· Kezdőknek: botkormány és társai
Dátum : 2001-10-07 18:04:14
Szerző : szilaj


Hamar rá kell jönnünk, hogy az egérrel vezérelhető programok már nem azt a szórakozást nyújtják, mint a kezdetekkor.

Ma már igen nehéz helyzetben vagyunk, amikor a botkormány és azok társai között kell eligazodni. Nehéz helyzetben, mert igen széles a választék. Az egészen egyszerűbb szerkezetektől az igen sokat tudókig. Természetesen az áruk is legtöbbször ehhez igazodik. Legtöbbször... Megint fel kell tenni a nagy kérdést: mire szeretném használni? Ezért sem árt tisztázni, hogy melyik eszköz mire jó. A játékok köre sokszor meghatározza a néha merőben más tulajdonságú eszközöket. Az olyan játékoknál, mint például a repülőgép-szimulátor, nagyon fontos, hogy a botkormány melyik irányba, milyen mértékbe lett elmozdítva. Itt analóg információt kell átvinni, ellentétben a billentyűzettel, amely digitális információ átvitelére alkalmas. Így lehet a botkormánnyal egy izgalmas, pergő légi csatában győztesként kikerülni. Ez a billentyűzettel szinte lehetetlen. Mint az elején már említettem, nem feltétlenül a legdrágább eszközök a legjobbak. Ezért is fontos, hogy tisztába legyünk a játékvezérlő eszközökkel.

Game padek. Még a számítógépek igazi térhódítása előtt találkoztunk azokkal az eszközökkel, amelyek a TV-re voltak köthetők. Sok-sok gombjuk volt, különböző állítási lehetőségekkel. Ezeknek az eszközöknek is az a baja, hogy digitális információt visznek át, úgy, mint a billentyűzet. A tapasztalat ezekkel az eszközökkel az, hogy az egészen kicsi gyerekek szívesen használják, főleg akkor, amikor ez egy megtervezett darab. Színes gombok, könnyen kezelhető eszköz. Ezek az eszközök sport- és a platform játékok kedvelői körében népszerűek. Itt szükséges ugyanis a gyors, hirtelen irányváltoztatás, a sok nyomógombos felület. A game padek általában a számítógép játékvezérlői kapujára csatlakoznak.

Botkormányok. Valamikor régen a botkormányok egy irányítókarral, két tűzgombbal volt felszerelve, amely a gép játékvezérlő kapujára csatlakozott. Napjainkra a botkormányok alaposan megváltoztak. Sokkal több nyomógomb helyezkedik el rajtuk és megjelent egy harmadik tengely, amellyel valamit (pl. a motorteljesítményt) lehet szabályozni fokozatmentesen. Nemrég megjelentek a lábpedálok, a vadászrepülőgépek irányítókarjait mintázó darabok. A botkormányok egy része már USB-re csatlakoztatható, de van olyan darab is amelyik a soros kapura, természetesen leggyakrabban a játékvezérlő kapura. A megvásárlásakor feltétlenül tudni kell, hogy a kívánt darabot mely játéktípushoz kívánjuk alkalmazni.

 

Kormánykerekek. Ezeket az eszközöket a vezetési igény kielégítésére hozták létre. Ezekhez ugyanúgy, mint a gépkocsinál pedálok is csatlakoznak a kormánykerékhez. Általában két pedál a gáz- és fékpedál csatlakozik hozzá. Tapasztalat szerint az a kormánykerék a jó, amelyik nem csak tapadókoronggal, hanem valamilyen más rögzítési móddal is rendelkezik. A pedáloknál is az a jó amelyik a játék hevében nem mozdul el. A kormánykerekek csatlakozása a számítógéphez hasonlóan van megoldva, mint a botkormányoké.

 

Force feedback. Nem jelent mást, mint erő-visszacsatolás. A botkormányunk, vagy a kormánykerekünk a játékban megjelenített körülményeknek megfelelően mozog a kezünk alatt. Egy autóversenyben óriási élmény, ha egy élesebb kanyarban, nagy sebességnél a kormányt tartani kell. Ezek az eszközök többsége USB-re csatlakoznak, vagy a soros portra.



Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95