FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Célkeresztben)
·  RAID elméletben és gyakorlatban
·  Hogyan készítsünk Service Pack Integrated CD-t?
·  Kezdőknek: WinZip 3.
·  Kezdőknek: WinZip 2.
·  Kezdőknek: WinZip 1.
·  Kezdőknek: szövegszépítés 3
·  Kezdöknek: szövegszépítés 2
·  Kezdöknek: ötletek a REGISTRY használatához 3.
·  Kezdőknek: ötletek a REGISTRY használatához
·  Kezdőknek: ötletek az Excel használóinak 4.
·  Kezdőknek: ötletek az Excel használóinak 2
·  Kezdőknek: ötletek a Word használóinak 3
·  Kezdőknek: ötletek a Word használóinak 1
·  Kezdőknek: ötletek a Windowshoz 2.
·  Kezdőknek: képeslap karácsonyra
·  Kezdőknek: a kezes Word.
·  Kezdőknek: monitorok
·  Kezdőknek: botkormány és társai
·  Kezdőknek: grafikus kártyák
·  Kezdőknek: hangkártya
· PC tippek > Célkeresztben
· Kezdőknek: MODEM I. (analog modemek)
Dátum : 2001-09-22 21:02:41
Szerző : szilaj


A modem a számítógépet a telefonhálózatra illeszti, ezáltal a számítógépek képessé válnak az egymással közti kommunikációra.

Amikor két számítógép igen távol van egymástól, és kapcsolatot szeretnénk a két gép között a legcélszerűbb megoldás az összekapcsolódásra a telefonvonal. Mennyivel könnyebb a helyzet amikor a két gép közel van egymáshoz, hiszen ilyenkor csak megfelelő kábelekre van szükség.

 

 

A telefonvonalat az emberi hang továbbítására készítették és nem a számítógépes adatok továbbítására. Ahhoz, hogy adatokat továbbítsunk a telefonvonalon keresztül egy átalakítóra van szükségünk. Ez nem más, mint a MODEM. Amikor tehát a telefonvonalon keresztül csatlakozunk egy Internet-szolgáltatóhoz, akkor egy modemre mindenképpen szükség van.

 

 

Mi is az a MODEM?

A modem a számítógépet illeszti a telefonhálózatra. Ezáltal új lehetőség nyílik: a számítógépek képesek egymással kommunikálni. A modem a számítógépes adatokat hangjelekké alakítja (modulálja), és a hangokat a telefonvonalon továbbítja. A vonal másik végén található modem pedig átveszi a hangokat és visszaalakítja azokat adatokká (demodulálja). A telefonvonal nagy előnye, hogy bárhova eljutathatjuk az információt, legyen az akár a Föld másik oldala is. Számos nemzetközi adatátviteli rendszer létezik, ezek közül a legismertebb az Internet. A modem legfontosabb tulajdonsága az átviteli sebesség. Ezt bit/másodpercben adják meg. A ma használatos modemek adatátviteli sebessége a 4800-tól 56600-bit/s-ig terjedő tartományba esik. Tudnunk kell azonban, hogy bár a modem és a számítógép összehangolható, közvetítőként jelen van a telefonhálózat is, amely csak egy bizonyos sebességig képes az adatokat hibamentesen továbbítani.

 

 

A modemeknek két fajtája lehet. A külső modemek a gépen kívül helyezkednek el és egy kisméretű könyvre hasonlítanak. A számítógéphez a soros porton keresztül csatlakoznak. Csatlakoztatásuk a számítógéphez könnyű, mert nem kell szétszedni hozzá a számítógépet. A belső modemek a számítógép belsejében lévő bővítőhelyek valamelyikébe rakják, így nem foglal helyet az amúgy is szűkös asztalon. A külső és a belső modem ugyan olyan jól működik.

 

 

A modemek minőségét leginkább a sebességük határozza meg. Minél gyorsabbak, annál gyorsabban továbbítják az adatokat, így kevesebbet kell a telefonvonalat használni, amivel rengeteg pénzt lehet megtakarítani. Ha 56600 bit/másodperces modemnél lassabb modemünk van, akkor mindenképpen érdemes kicserélni. A modemek sebességét nemzetközileg elfogadott szabványok rögzítik, melyben a sebességet a V jel jelöli. A másik gyakran használatos szabvány a V.42, ami egy adattömörítő eljárást takar. Az ilyen típusú modem a továbbítandó adatokat összetömöríti, így azokat sokkal gyorsabban juttatja a célba.

 

 

Milyenek is azok a nemzetközi szabványok?

  • V.17 A faxtovábbítás legáltalánosabb szabványa, legfeljebb 14400 bp/s-ig
  • V.27 Ter A régi fax szabvány, legfeljebb 4800 bp/s-ig
  • V.29 A régi fax szabvány, legfeljebb 9600 bp/s-ig
  • V.32 Adattovábbítási szabvány. 9600 bp/s-ig
  • V.32 bis Adattovábbítási szabvány. 14400 bp/s-ig
  • V.32 Turbo Adattovábbítási szabvány. 19200 bp/s-ig
  • V.34 Adattovábbítási szabvány. 33600 bp/s-ig
  • V.42 Adattömörítő rendszer, mellyel a fájlok a normál idő negyede alatt továbbíthatók.
  • V.90 1998. februárjában elfogadott adattovábbítási szabvány, 566000 bp/s sebességig.



Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95