FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Célkeresztben)
·  RAID elméletben és gyakorlatban
·  Hogyan készítsünk Service Pack Integrated CD-t?
·  Kezdőknek: WinZip 3.
·  Kezdőknek: WinZip 2.
·  Kezdőknek: WinZip 1.
·  Kezdőknek: szövegszépítés 3
·  Kezdöknek: szövegszépítés 2
·  Kezdöknek: ötletek a REGISTRY használatához 3.
·  Kezdőknek: ötletek a REGISTRY használatához
·  Kezdőknek: ötletek az Excel használóinak 4.
·  Kezdőknek: ötletek az Excel használóinak 2
·  Kezdőknek: ötletek a Word használóinak 3
·  Kezdőknek: ötletek a Word használóinak 1
·  Kezdőknek: ötletek a Windowshoz 2.
·  Kezdőknek: képeslap karácsonyra
·  Kezdőknek: a kezes Word.
·  Kezdőknek: monitorok
·  Kezdőknek: botkormány és társai
·  Kezdőknek: MODEM I. (analog modemek)
·  Kezdőknek: grafikus kártyák
· PC tippek > Célkeresztben
· Kezdőknek: a hajlékonylemezes tároló (floppy)
Dátum : 2001-07-03 11:45:34
Szerző : szilaj


Folytatjuk a számítógép felépítésével való ismerkedést. A floppy még ma is igen fontos helyet és szerepet vállal az adattárolásban, de már megjelentek a trónkövetelők.

A hajlékonylemezek legfőbb és egyetlen jó tulajdonsága, hogy a hordozó cserélhető. Neve jelzi, hogy hajlékony műanyagból készült. Ha akad a kéznél egy rossz floppy érdemes szétszedni. Szétszedés után látjuk, hogy ez a tok belülről ki van bélelve. Ebben a speciális tokban található a mágnesezhető réteggel bevont lemez. A működési elve azonos a magnetofonéval, de itt nem hosszában kerülnek fel az adatok, mint a magnószalagra, hanem körkörösen. A halékonylemez-meghajtó ( drive, ejtsd: drájv) egyszerre csak egy lemezt tud befogadni, de annak mindkét oldalát használja.

A hajlékonylemezek kétféle méretben készülnek: 5,25 hüvelyk a nagylemezes ( már alig található ilyen ), 3,5 hüvelyk a kicsi lemezátmérője. ( 1 hüvelyk = 2,54 cm ).



A kislemez külső tokja merev, amely csak kis mértékben tud deformálódni. A lemez általában egy fém tolóajtóval van ellátva. Ennek a feladata a védelem a piszok, és a kézzel való megfogás ellen. Védeni lehet a véletlen letörlések ellen. Ezt a célt szolgálja az írásvédő retesz. Ha a lemeztest sarkában kialakított lyukat egy reteszelő lapocska eltakarja, ilyenkor lehet a lemezre írni.



Nagyon fontos, hogy tudjuk mennyi adat fér a lemezünkre. Ha a vásárolt floppyt egy kicsit tüzetesebben megnézzük, akkor általában a következő jelzést találjuk rajta: 2HD. A HD ( High Density ) azt jelenti, hogy lemezünk magas írássűrűségű. ( Valamikor nem is olyan régen még voltak olyan lemezek, amelyekre nem ez volt ráírva. ) Ennek a lemeznek a tárolókapacitása 1,44 MB.

Igaz, hogy a floppyknak igen nagy előnyük, hogy rendkívül olcsók, cserélhetők és segítségükkel az információk egyik gépről a másikra átvihetők, mégis egy sor hátrányuk van: kicsi a kapacitásuk, sérülékenyek és lassú a működésük.

Éppen ezért a tároló egységek között is van olyan, amely vígan megbirkózik akár 120 MB-tal. Ilyen a képen látható Superdisk meghajtó, amely azzal az előnnyel is rendelkezik, hogy olvassa a 3,5 colos lemezeket is.




Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95