FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Célkeresztben)
·  RAID elméletben és gyakorlatban
·  Hogyan készítsünk Service Pack Integrated CD-t?
·  Kezdőknek: WinZip 3.
·  Kezdőknek: WinZip 2.
·  Kezdőknek: WinZip 1.
·  Kezdőknek: szövegszépítés 3
·  Kezdöknek: szövegszépítés 2
·  Kezdöknek: ötletek a REGISTRY használatához 3.
·  Kezdőknek: ötletek a REGISTRY használatához
·  Kezdőknek: ötletek az Excel használóinak 4.
·  Kezdőknek: ötletek az Excel használóinak 2
·  Kezdőknek: ötletek a Word használóinak 3
·  Kezdőknek: ötletek a Word használóinak 1
·  Kezdőknek: ötletek a Windowshoz 2.
·  Kezdőknek: képeslap karácsonyra
·  Kezdőknek: a kezes Word.
·  Kezdőknek: monitorok
·  Kezdőknek: botkormány és társai
·  Kezdőknek: MODEM I. (analog modemek)
·  Kezdőknek: grafikus kártyák
· PC tippek > Célkeresztben
· Kezdőknek: merevlemezes tároló (Winchester, Hard Disk)
Dátum : 2001-07-13 14:50:16
Szerző : szilaj


A nagy étvágyú programok, mint a Windows, vagy egy jó játék elképzelhetetlen lenne a winchester nélkül. Olyan ez, mint egy könyvtár: akkor érzi jól magát az ember, ha van válogatási lehetősége. Ehhez viszont hely kell. Nagyon sok.

Egy kis történelem. Az első merevlemezeket az amerikaiak készítették. Az IBM, a Western Digital, a Conner és a Seagate. Akkor tíz egynéhány évvel ezelőtt az első merevlemezek néhány MB-osak voltak és igen fejlett technológiát feltételeztek. Ha azt vesszük, hogy egy ma már elavúltnak tekinthető 1 Gb-os merevlemez teljesítménye ezerszerese az akkori elődnek, a mérete pedig a felére csökkent, akkor igen sokat haladtak előre az előbbi cégek. Még valami. A merevlemez gyártása meglehetősen bonyolult feladat, ezért a gyártó cégek száma nem bővült számottevően. Ma is csak néhány ilyen cég van a piacon: IBM, Western Digital, Seagate, Hitachi, Toshiba, Fujitsu és a Quantum a legismertebbek.



A bevezető után nézzük, hogyan is működik a winchester. A fizikai felépítése más, mint a hajlékony lemezé. Jellemző rá, hogy egymás felett azonos tengelyen több lemezt is tartalmaznak. Mindkét oldalukra írnak. A lemezek merevek, 1-1,5 mm vastagok, alumíniumból vagy üvegből készülnek. A lemezek közti résekbe benyúlnak az író-olvasó fejek. A fentiekből is következik, hogy a tároló kapacitás ezért jóval nagyobb, mint a hajlékony lemezeké.

A merevlemezek fontos jellemzője az adatátviteli sebesség. Kézenfekvőnek tűnik, hogy ezt egy részről úgy lehet megnövelni, ha a lemezek forgási sebességét növelem. Ma a leggyakrabban használt lemezek forgási sebessége 5400 fordulat percenkét. Természetesen ez az átlag, hiszen 7200, sőt 10000 fordulatszámú winchestereket is ismerünk.



Az adatátviteli sebesség nem csak a fordulatszámtól függ, hanem a beépített köztes tároló nagyságától ( winchester-cache ), az adatok elhelyezkedésétől, egy-egy adat elérési idejétől. Még egy átlag: a winchesterek adatátviteli sebessége ( átlag!!! ) 4-6 MB/s körüli. Már az előbb is gondolkodtam, hogy írjak adatokat vagy sem, hiszen a számítástechnikában ez igen veszélyes dolog, az adatok szóródása miatt. Ezért még egyszer és utoljára hangsúlyozom, hogy az adatok átlagot jelentenek.

Amíg a számítógép be van kapcsolva addig a lemezek forognak. Az olvasófejek kb. 0,3 mikrométer távolságnyira vannak a lemeztől. Ez a távolság negyvened század akkora, mint egy hajszálunk. Egy erősebb rázkódás és kész a baj és a fejek megsértik a lemezt. A nagy sebesség miatt a fejek lebegnek a levegőrétegen. Ha viszonyítani kellene a méret és sebességviszonyokat, akkor a szerkezet olyan, mintha egy repülőgép négyszeres hangsebességgel repülne a föld felett két méterrel. Természetesen közben minden fűszálat meg kellene számolnia a pilótának. Ezért a zárt egység, a patika tisztaság a gyártásnál és a különleges ötvözetű ház.



Amikor a gépet kikapcsoljuk, a merevlemezek megállnak, az író-olvasó fejek parkoló állásba kerülnek.
A merevlemezek is úgy, mint a hajlékonylemezek mágnesezhető felülete körkörösen kialakított sávokból épül fel (angolul track-ekből). Valamennyi sáv azonos számú körívre oszlik (szektorok). Egy ilyen szektor a legkisebb tároló hely, amelynek egyéni címe van.



Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95