FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Alaplap)
·  Gigabyte GA-8N-SLI Pro - Upgrade your Life
·  Teszt: MSI P4N Diamond nForce 4 SLI Intel Edition
·  Abit Fatal1ty teszt: Első vérig
·  Extrém történet
·  Asus P5GD2 Premium - Prémium kategória a legjobbak
·  Chaintech S1689 Summit - Élet a halál után?!
·  K7SEM
·  Soltek SL-85DR-C
·  MSI 845G Max
·  Leadtek i845D
·  MSI 645E
·  Soltek SL-75DRV5
·  MSI 694T Pro
·  I845
·  MSI K7T266 Pro2
·  TUSL2-C
·  ABIT ST6
·  K7S5A
·  Abit KG7
·  A7V-E
· Termékbemutatók > Alaplap
· MSI KT3 Ultra
Dátum : 2002-04-02 20:05:49
Szerző : gigahertz


Egyre nagyobba választék a KT333-as chipsettel szerelt alaplapokból, íme egy az MSI-től...

Az MSI KT3 Ultra jelzésű alaplapja nagyon jól sikerült. Bár még korai lenne találgatásokba bocsátkozni, de szinte biztos, hogy kedvelt lesz a hazai piacon is. Főleg azért, mert igen kedvező ár/teljesítmény mutatója. A bemutatott alaplap a Kelly-Tech-től származik és a Noer-Sys Computeren keresztül jutott el a tesztelés fázisába.

CPU

AMD Athlon/Athlon XP/Duron processzorok számára

Socket A (Socket 462)

600MHz-es órajeltől 1666MHz-ig (AMD XP 2000+), de BIOS frissítéssel majd a nagyobb CPU-ket is támogatja.

Chipset

KT 333 (552 kivezetés, BGA)

CPU FSB 200/266MHz

AGP 4x

VT8233A (376 kivezetés, BGA)

V-link

Audio (AC97)

UDMA 66/100/133

ACPI

FSB

CPU FSB 200/266MHz

Memória

3db foglalat

Maximum 3GB memória (összesen)

2.5Voltos 200/266/333MHz-es modultámogatás

Slotok

1db AGP

1db CNR

5db PCI (3.3 és 5 Volt)

IDE

UDMA 66/100/133MHz

RAID miatt 4db IDE csatoló maximum 8db eszköz számára.

Audio

(Realtek)

AC97

6 csatornás analóg kimenet

Digitális SPDIF kimenet

S-Bracket

Integrált perifériák

1db Floppy port (360k...2.88M)

2db Soros port

1db Párhuzamos port (SPP/EPP/ECP)

1db IrDA (SIR/ASKIR/HPSIR)

1db Audio/Game port

1-1 D és S-Bracket tüskesor

Méretek

304mm x 235mm (ATX)

Megjegyzés

RAID esetén Promise vezérlővel látják el

Igazi csemegének ígérkezik, hogy a Realtek gondoskodott a profinak mondható 6 csatornás audioról.

Mielőtt az audio részre rátérnénk nézzük meg a milyen Bracket-ek járnak az alaplaphoz:

Az alaplapon eleve találunk 3db audio (jack aljzat) csatlakozót. Ezek alaphelyzetben 1db audio kimenetet és két audio bemenetet jelenteken (Line-in és Mic-in). A hatcsatornás analóg kimenethez eleve kell legalább 3db audio sztereo jack aljzat. Van olyan megoldás is, ahol a bemeneteket átkapcsolhatjuk kimenetnek, így a mikrofon bemenet és a vonali bemenet kapásból kimenet lesz. De van olyan eset, amikor ez nem túl jó megoldás, hiszen ha valakinek van egy TV tuner a gépében, akkor a tuner audio részhez általában nem árt, ha van audio bemenetünk is.

Az MSI ezen alaplapjánál attól függően, hogy 2/4/6 hangfallal rendelkezünk kihasználhatjuk az S-Bracket előnyeit. Ez az előző képen a középső egység. Ide kivezethetünk további analóg kimeneteket, de ezek sajnos egy kártyahelyet elfoglalnak, így aki nagyon teletömi a gépét kártyákkal, az biztosan szomorúan néz mindhárom Bracket-re. Az analóg kimeneteket és az SPDIF bemenetet is tartalmazó Bracket-et talán megéri beépíteni, és az egyik USB portokat tartalmazó egység is jól jöhet. Ha jól sikerült megfejtei a leírást, akkor 2db USB 2.0 és 4db USB 1.1-es portunk lehet a gép hátulján, ha a bővítő egységet (Bracket) beépítjük. Ezek közül az egyik 4db LEDdel is fel lett "turbósítva", ezek jelzik a POST folyamat (gép indulása, a boot kezdetéig tart) lépéseit. Ha valami probléma van, akkor a LEDek és az alábbi táblázat segítségével következtethetünk a problémára.

LED 1

LED 2

LED 3

LED 4

leírás

O

O

O

O

Power On

X

O

O

O

Chipset inicializálás

O

X

O

O

Memória tesz

X

X

O

O

BIOS adatok a memóriába

O

O

X

O

Billentyűzet inicializálás

X

O

X

O

VGA BIOS teszt

O

X

X

O

Processzor inicializálás

X

X

X

O

Real Time Clock teszt (RTC)

0

0

0

X

Videó interfész teszt

X

O

O

X

BIOS információk a képernyőn

O

X

O

X

Memória teszt

X

X

O

X

ISA erőforrások kiosztása

O

O

X

X

HDD vezérlő inicializálás

X

O

X

X

Floppy drive inicializálás

O

X

X

X

Bootra kész

X

X

X

X

Operációs rendszer a főnök

Tény és való, hogy még ha következtetünk is az esetleges hiba okára aligha tudjuk majd orvosolni, de remélhetőleg erre sosem lesz szükség.

A teszt gépben egy Leadtek 6x Sound hangkártya és hozzá egy Jazz J-9940 200Wattos 5.1-es hangfal volt (utóbbi valóságos teljesítmény, szép nagy hangfalak), mielőtt ez az alaplap belekerült. Az említett hangkártya a Jazz hangfalakkal döbbenetesen jól szól. Miután MSI KT3 Ultra integrált audio vezérlőjére bíztam mind a 6 hangfalat azt tapasztaltam, hogy továbbra is nagyon jól szólnak, nem igazán lehetett észrevenni, hogy rosszabb lenne. Így egészen biztos, hogy az alaplap kiválasztása során érdemes figyelembevenni, hogy a KT3 Ultra választása esetén a minőségi hangkártyát megspórolhatjuk, ami legalább 15eFt-ot jelent.

A szorzót 14-es értékig állíthatjuk, így egészen biztosan használható benne majd a 2100 és 2200+-os CPU-is. De ezeket a CPU-k különböznek a 2000+ alatti CPU-tól, mert ha pl. egy 1600+-os CPU-t szorzó "unlock" után 12.5-ös szorzóra állítunk át, akkor nagy valószínűséggel működni, fog, de a pl. a 14-es szorzót nem állíthatjuk be (ezeknél max. 12.5-ig állíthatjuk).

Változtathatjuk a CPU magfeszültségét is és a DDR és AGP feszültségét is. Bár utóbbi kettőnek csak elméleti jelentősége van, mert az esetek 99.9%, ha overclockra kerül a sor, akkor a utóbbi két feszültséget növeljük, az aligha segíthet a gép stabilitásában.

A memória beállítási lehetőségei is jók. A teszt során még mindig 333MHz-es CL2.5-ös beállítást bíró 256Mbyte-os modulokat használunk, így a leggyorsabb beállításokat még mindig nem tudtuk kipróbálni. A memória frekvencia HCLK HCLK+33MHz és HCLK-33MHz helet. A "Host Clock" (HCLK) a fennti kép második sorában szerepel. Abban az esetben ha 200MHz-es FSB-vel rendelkező CPU kerül az alaplap processzor foglalatába, akkor a memóriát maximum 266MHz-en használhatjuk a 333MHz-es alaphelyzetben nem érhetjük el (csak CPU tuning útján).

A teszt során az SDRAM 1T Command bekapcsolható volt (nem fagyott a rendszer) és a Fast Command Ultrára állítása is tovább növelte a rendszer teljesítményét. Nézzük először a "csiga" beállítás eredményét, ami jelen esetben HCLK+33MHz-es memória frekvenciát (333MHz) jelent, a többi az előző képnek megfelelően volt beállítva:

Az SDRAM 1T Command engedélyezése és a FAST Command Ultra beállítása ennyit növelt a rendszer memória kezelési sebességén:

Hát ez bizony jelentős növekedést eredményezett a SiSoft Sandra 2001 mérései szerint. Ne feledjük a Sandra 2002-es verziója nem ugyanazokat méri, így fordulhat elő, hogy egy gyengébb alaplap pl. Celeron processzorral látszólag hasonló MB/s-os eredményt produkál. Csak az azonos verziójú programmal készült eredményeket hasonlítsuk össze (2002-es változatánál Buffered MMX/SSE szerepel)!

Nemrég egy SL-75DRV5 szintén KT333-as chipsettel szerelt alaplapot is kipróbálhattam, így lehetőség nyílik az azonos CPU-val történő összehasonlításra:

Alaplap

Int ALU/RAM

Float FPU/RAM

MSI KT3 Ultra

Normál beállítás

767MB/s

821MB/s

MSI KT3 Ultra

Ultra Beállítás

848 MB/s

906 MB/s

Soltek SL-75DRV5 leggyorsabb beállítás, de CL2.5

877 MB/s

946 MB/s

Nem eget rengető a két alaplap között a különbség, bár azért érdekes, hogy az azonos chipsettel szerelt alaplapok között is mérhető a memória kezelési sebesség különbség...

Összehasonlításul két "klasszikusnak" mondható alaplap azonos körülmények között produkált (MB/s) memória átviteli sebesség értéke:

Alaplap

Int ALU/RAM

Float FPU/RAM

Abit KG7

642 MB/s

832 MB/s

MSI K7T266

860 MB/s

911 MB/s

Egyenlőre csalóka a helyzet, mert egy KT266A Chippel ellátott alaplap a leggyorsabb memória beállításokat lehetővé tevő memóriával esetleg ugyanarra a sebességre képes, mint a KT333-es chipset. De remélhetőleg lesz KT333A is és előbb utóbb megoldódik ez a memória mizéria, és akkor helyreáll a rend.

A feszültségek nagyjából rendben vannak, de a hőmérséklet mérő rész kicsit gázosnak mondható (a kijelzés biztosan). Ugyanis a teszt során történt egyszer, hogy a CPU ventilátort egy kábel megakasztotta, a hűtő tűzforró lett a gép rendben le is kapcsolt és megóvta a CPU-t a károsodástól (ez nagyon pozitív), de forró hűtővel sem volt hajlandó 45 foknál többet mérni, pedig már a borda is melegebb volt. De inkább az a fontos, hogy ha leáll a ventilátor, akkor figyelmeztet és le is kapcsol ha baj van. A hangjelzésnél nagyon pozitív dolognak tartom, hogy nem bízták a PC ház előlapjánál található kis hangszóróra a jelzést, mert ez vagy beköti a felhasználó vagy nem, hanem külön hangszóró van az alaplapon.

Mivel nem volt értelme RAID-et használni a teszt során, így a BIOSban kikapcsoltam a RAID lehetőséget, mert így nem kellett egy csomót várni az indítások során, hogy detektálja, hogy nincs RAID és nyomi egy "ESC-et", hogy OK tudom, hogy nincs RAID, de azért bootolni szeretnék.

Olyan hihetetlen tempóval indul az alaplap (mondjuk ez a CPU-n is múlik), hogy a monitoron majdhogynem meg sem jön a fény, amikor a Windows már betöltődött (Win Me). No azért ez egy kis túlzás, de a lényeg az, hogy a winchester (Maxtor 7200RPM ATA100) még észbe sem kapott az induláskor, amikor az alaplap a HDD-t detektálni szerette volna és ennek az lett az eredménye, hogy nem találta meg, így panaszkodott a rendszerlemez hiányára. Amikor kikapcsolt állapotból indult a gép, akkor általában kapásból gyakran elsiklott a HDD felett és nem vette észre. De ez reset után sosem fordult elő. 3db HDD állt rendelkezésre, ebből 2db Maxtor 40G és egy Maxtor 20G. Ezek közül mindkét 40G-s winchesternél ezt tapasztaltam, a 20G-vel nem volt semmi gond. Így végre rájöttem mi értelme van egyes alaplapoknál a IDE delay pontnak a BIOSban. De elképzelhető, hogy ezt egyetlen másik HDD-vel sem csinálja, csak nekem nem volt szerencsém...

Végezetül ezen a kissé sárgás képen az alaplap tartozékai szerepelnek. Táblázatosan:

1.

MSI KT3 Ultra (KT333) /ez van az első képen/

2.

2db IDE és Floppy kábel

3.

3db Bracket

4.

Kézikönyv (alaplaphoz és RAID beállításhoz)

5.

Matrica és "üdvözlőlap"

6.

2db CD (driver, DVD lejátszó program) és 1db Floppy RAID driverrel (Promise)

Ennyi fért bele a mostani tesztbe, de még végezetül annyit, hogy miután minden szükséges driver a helyén volt mindenféle nyüstölés elleére stabil maradt a rendszer. Ez nagyon fontos, hiszen nincs annál bosszantóbb, mint amikor pl. munka közben pl. resetel egyszer a számítógép, vagy látszólag ok nélkül lefagy. Az sem elhanyagolható, hogy kitűnő overclock alaplappal van dolgunk!

Szponzor : Kelly-Tech



Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95