FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Alaplap)
·  Gigabyte GA-8N-SLI Pro - Upgrade your Life
·  Teszt: MSI P4N Diamond nForce 4 SLI Intel Edition
·  Extrém történet
·  Asus P5GD2 Premium - Prémium kategória a legjobbak
·  Chaintech S1689 Summit - Élet a halál után?!
·  K7SEM
·  Soltek SL-85DR-C
·  MSI 845G Max
·  Leadtek i845D
·  MSI 645E
·  MSI KT3 Ultra
·  Soltek SL-75DRV5
·  MSI 694T Pro
·  I845
·  MSI K7T266 Pro2
·  TUSL2-C
·  ABIT ST6
·  K7S5A
·  Abit KG7
·  A7V-E
· Termékbemutatók > Alaplap
· Abit Fatal1ty teszt: Első vérig
Dátum : 2005-04-14 22:21:30
Szerző : Daywalker


A Johnatan "Fatal1ty" Wendel nevével fémjelzett Intel 925XE chipkészletű Abit AA8XE alaplap igazi kuriózum a felhasználók kör

Bevezető:

Fatal1ty...a bűvös név. Vajon miért az? Egyáltalán ki az a Johnatan Wendel? És mi köze az alaplapokhoz?

Nos az Abit, akit mellesleg nem kell bemutatni, igen aggresszív üzletpolitikája mellett szeretett volna újítani, és egy olyan termékkel előállni, mely egyenesen a felső kategóriába röpíti őket. Ekkor jött az ötlet, hogy egy olyan alaplapcsaládot (ha szabad így nevezni) dobnak a piacra, mely mindenki szívét megdobogtatja, de ha mást nem, akkor legalább biztosan rámondják, hogy "Hát igen, ez tényleg kinéz valahogy". Az Abit tervezőmérnökei jól dolgoztak, ahogy a PR-osok is. Itt jön képbe Johnatan Wendel, akit villámkezű játékosként tartanak számon az online gamer világban, köztük a Quake 3-ban és a Doom 3-ban. Ha erről a két játékról van szó, akkor ebben biztosan ő a legjobb, ahogy az Abit is az szeretne lenni. Erre minden esélye megvan, hisz Intel és AMD platformon is megtalálható a Fatal1ty.

Ismerkedjünk!

Nekünk most egy Intel platformra tervezett Fatal1ty alaplap jutott osztályrészül az Expert Computer Kft jóvoltából, az AA8XE Fatal1ty személyében. Azért írom olyan sokszor, hogy Fatal1ty, hogy a kedves olvasó ne tévessze össze a "sima" AA8XE-vel, mert ilyen is létezik.
Az AA8XE tipikus i925XE alaplap. Egyetlen IDE csatlakozó (max 2 IDE eszköz), 4 sata csatlakozó, egy floppycsatlakozó, LGA775-ös és DDR2 foglalatok.

Lássuk a legfontosabb technikai paramétereket táblázatban összefoglalva:

Abit Fatal1ty AA8XE
Méret ATX (305 x 245 mm)
Chipkészlet Intel 925XE / Intel ICH6R Express
Támogatott processzorok Intel P4 LGA775, 800/1066FSB, HT
Memória 4 x 240pin DIMM foglalat
DDR II 533/400 (nem ECC)
Dual Channel
Max. 4GB
IDE/SATA 1x IDE
Intel Matrix Storage 4x SATA 150 RAID 0/1
SATA ACHI (NCQ, Hot SWAP)
LAN Dual LAN
1x Intel Gigabit LAN
1x Intel 10/100Mbps LAN
Firewire 3x IEEE 1394 port @ 100/200/400 Mb/s
Audio Integrált 7.1 HD Audio Codec
Dolby Digital Live támogatás
Optikai S/PDIF ki- és bemenet
Alaplapi csatlakozók
1 x PCI-E X16 slot
2 x PCI-E X1 slot
2 x PCI slot
1 x BP-Audio port
1 x Floppy port
1 x UDMA 100/66/33 csatlakozó
4 x SATA 150 csatlakozó
2 x USB 2.0 csatlakozó
2 x IEEE1394 csatlakozó


Nos az Abit mindig is élen járt az új technológiák kifejlesztésében. A Fatal1ty-n is található egy sor újdonság. A legújabbakat a táblázatban kiemeltem.

ABIT Engineered
ABIT μGuru� Technology (ABIT OC Guru / ABIT EQ / ABIT Flash Menu / ABIT Black Box)
ABIT Unlockable BIOS for Gaming
ABIT ThermalGuard Technology
ABIT TweakGuard Technology
ABIT Dual OTES Technology
ABIT OC Strips Technology
ABIT MOSFET Thermal Solution
ABIT OTES AeroFlow Technology
ABIT OTES RAMFlow Technology
ABIT AudioMAX Technology with Dolby Digital Live Support
ABIT On-board ultra-bright LEDs
ABIT Bold Design color management system for easy installation
ABIT Guru peripheral product link


Utóbbi idők egyik nagy vitatott találmánya az OTES, azaz Outside Thermal Exhaust System, melynek lényege, hogy az OTES által hűtött alkatrészek meleg levegőjét közvetlenül a külvilágba fújja, nem növelve ezzel a számítógépházban lévő belső hőmérsékletet. Persze elsődleges célja a hűtés. A gyártó most biztosra ment. Ezen az alaplapon egyszerre két OTES megoldással is találkozunk. Egyik az alaplapi feszültségszabályzó hűtése (AeroFlow).


A bordák és a hőelvezető csatorna


A hátlapon két ventilátor szívja ki a meleget


A másik OTES újítás a RAMFlow névre keresztelt szörnyeteg, mely a ramokat hivatott lehűteni szintént két ventilátorral. Bár itt nem helytálló az OTES név, hisz itt nem kerül a levegő a házon kívülre, viszont garantáltan lehűti ram moduljainkat.


Hátrány, hogy házba szerelve nehézkes a ramcsere




Erős rugók ügyelnek a stablil rögzítésre


Az Abit AN7 óta a μGuru (ejtsd: mikroguru) már nem számít ujdonságnak. Ez lényegében egy külön chip az alaplapon, melynek segítségével figyelemmel kísérhetjük az alaplap aktuális hőmérsékleti és feszültség értékeit. Egy program segítségével közvetlenül az operációs rendszerből állíthatjuk a BIOS egyes paramétereit, így akár on-the-fly tuningolhatunk is. Persze ezt ma már az új alaplapok legtöbbje tudja. A μGuru segítségével a BIOS-ban beállíthajuk a hőmérsékletek riasztási értékeit, a ventilátorok fordulatszámát, feszültségét...

Két dolog van még az újdonságok listáján, ami elmítésre méltó.
Az egyik az OCStrips elnevezésű megoldás, mely segíti a hő elvezetését a nyák hátlapján, a foglalat környékén. A Prescottos időkben ez elengedhetetlenné válik. A nyák hűtését nem csak az Abit alkalmazza, hanem számos más gyártó is (pl. az Asus Stack Cool), de ezt a megoldást máshol még nem láthattuk.

Segít a hőelvezetésben


A másik az AudioMAX, mely lényegében a számítógépes környezetben a hangkártya áramkörein létrejövő zajok csökkentését hivatott elősegíteni úgy, hogy a kimeneteket egy külön erre a célra fejltesztett kis kártyára helyezték, amit egy ennek kialakított speciális foglalatba kell helyezni, akárcsak egy hangkártyát.


Audiomax egymagában


Analóg ki- és bemenetek mellett optikai S/PDif kimenet


Audiomax a slotban


Audiomax (itt is) a slotban



A Dolby Digital Live támogatás nem az Abit érdeme, hanem a Intel HD Audio-é. Ez a hangok valósidejű AC3-ba kódolásáért felelős. Ennak hangját csak külső dekóderrel élvezhetjük. Megéri, hisz hangminősége fényévekkel jobb, mint az analóg kimeneté, de erről majd később.

A dizájnelem csúcsa az alaplap hátoldalára "szerelt" vörösen izzó ledek. Aki szereti, ha számítógépének belseje ezer színben, vagy egyenszínben pompázik, az ezt egyenesen imádni fogja. Én nem vagyok oda az ilyenekért, de meg kell hagyni, ez tényleg nagyon szépre sikeredett. Már látom is magam előtt, ahogy modderek százai cserélik más színűre a ledeket. Sebaj, ez az igazi DIY (Do it yourself - Csináld magad) modder alaplap.

Abiték szeretik a tesztelőket és a felhasználókat, és nem szeretnék, ha hajunkat tépnénk amiatt, ha az alaplap valamilyen rejtélyes oknál fogva nem indul be. Ezért is integrálták alaplapjukra a post code kijelzőt, melyen lépésről-lépésre figyelemmel kísérhetjük, hogyan ébred fel alaplapunk, és ha valami hiba van, akkor elég a kijelzőn lévő számokat leolvasni, majd megnézni a kézikönyvben, hogy mi a kód jelentése. Ebből már könnyen ki lehet következtetni, hogy hol a hiba. Természtesen ez nem újdonság, hisz ilyennel már találkoztunk más gyártók alaplapján is (pl. Epox).
Továbbá gondoltak azokra a tesztelőkre is, akik nem szertik az alaplapot gépházba szerelni egy teszt erejéig. Nekik jön jól az alaplapon lévő két is nyomógomb. Az egyik a reset, a másik a ki-/bekapcsolás funkcióját látja el, így nem kell az előlapi kapcsológombnak szánt érintkezők összeérintésével bajlódni. Persze ez csak extra kényelmi funkció tesztelőknek, más nem igazán tudja kihasználni.


Minden egy helyen: post kijelző, integrált kapcsolók, μGuru, bios, sata csatlakozók


A BIOS:
Az Abit AA8XE biosa az Intel Black Canyon 925XE biosához képest igazi aranybánya. Természetesen ez a μGuru-nak (is) köszönhetően van így. A fotók minősége sajnos nem a legjobb, nem könnyű CRT-t fotózni, hogy jó legyen.

A biosba belépve semmi szokatlan. Aki látott már Award - Phoenix bios-t, az nem lepődik meg igazán. Talán csak Abit tulajdonosoknak tűnik fel, hogy nincs Softmenu, helyét a μGuru vette át.


Softmenu helyett μGuru


A μGuru Utility. Hasonlít a softmenüre, lent azonban van egy érdekes menüpont, az a Power Cycle Statics (PCS).


μGuru Utility


Íme a PCS. Mindenféle statisztikát mutat nekünk a rendszer bekapcsolásával illetve leállításával kapcsolatosan. A bekapcsolások számát főleg bizalmatlan emberek használhatják, hogy megtudják, használták-e a gépüket a tudtuk nélkül. Lassan eljön az az idő, amikor a használt alaplap hirdetések mellé oda lesz írva, hogy x órát használt alaplap eladó.


Power Cycle Stat.


Az Abit EQ fül neve bizonyára ismerősen cseng. Nem más, mint a beépített rendszermonitor. Hasonló található más alaplapokon is, de a megvalósítás itt kivételesen jól sikeredett. Itt külön-külön csoportosították a beállítási lehetőségeket. A Temperature monitoring menüben beállíthatjuk, hogy milyen hőmérsékleti értéknél kapjunk figyelmeztető sípolást, és mely hőmérséklet elérésénél kapcsoljon ki a rendszer.


Abit EQ->Temperature monitoring


Abit EQ Fan Speed Monitoring: Értelemszerűen a ventilátorok fordulatszámát követhetjük nyomon. Itt szintén bekapcsolhatjuk, hogy bizonyos fordulatszám alá esés esetén a rendszer figyelmeztessen, avagy lekapcsoljon.


Abit EQ->Fan Speed Monitoring: Ventilátor fordulatszám figyelés





Abit EQ->Abit FanEQ




Abit EQ->Abit CPU FanEQ: Processzorhűtőnk beállítása





Memóriamizéria és a PAT




A Windows-os segédprogramok:

Abit EQ: Egyszerű rendszermonitorozó program. Méri a feszültségeket, hőmérsékleteket és a ventilátorok fordulatszámát is. Beállíthatjuk ezek küszöbértékét is, melynek túllépése-, illetve ez alá csökkenése esetén hangriasztást kapunk, illetve beállíthatjuk az azonnali rendszerleállítást is.




Abit OC Guru: A μGuru chip Windows alapú vezérlőprogramja. Szinte mindent beállíthatunk vele, amit a biosban állíthatunk (órajel, ventilátorok fordulatszáma stb). Teszi mindezt valós időben. Ezeket külön profilokba menthetjük, majd később egy kattintással aktiválhatjuk. További szolgáltatása, hogy ütemezhetjük a számítógép kikapcsolását is.




Abit Flashmenu: Egy egyszerű Windows-os biosfrissítő program Abit alaplapokhoz. Aki nem szeret a mai NTFS időkben dos bootlemezzel vagy egyéb furfangos módszerekkel bios-t frissíteni, annak ez kiváló választás. Mi is kipróbáltuk, és problémamentesen működött.




Abit BlackBox: A "svarckasztni":), magyarul a feketedoboz, ami a repülőgépeken is található. Érdekes próbálkozás. Hasonlít a Windows hibajelentő szolgáltatására. Ha valami gondunk van, akkor csak ki kell tölteni az adatlapot (lustábbaknak Auto Detect:) és pontos hibaleírást adni, majd a send gombra bökve továbbítja Abitéknak.





Így teszteltünk mi:
Nem akarom ezt a cikket teletömni táblázattal, mert egyszerűen nincs értelme számokkal dobálózni, és a legtöbb felhasználónak amúgyis teljesen közömbös.
Közömbös az is, hogy egy alaplap pl. Winrar-ban egy másodperccel hamarabb végez. És akkor mi van?! A felhasználók többsége nem ez alapján választ alaplapot. Természetesen alapvető mérésket mi is elvégeztünk.

Tesztkonfiguráció:
  • Abit Fatal1ty AA8XE (Intel 925XE)
  • Intel Pentium 4 Extreme Edition 3.46GHz (1066MHz FSB, 2MB L3 cache)
  • 2x256MB Samsung DDR2, Dual Channel, 4-4-4-12 beállításon
  • Enermax EG425AX-VE 420W
  • ATI Radeon X800

    Operációs rendszer:
  • Windows XP SP2 integrated

    Tesztprogramok:
  • PCMark 04 default
  • PCMark 04 HDD
  • Everest memóriatesztek
  • RightMark Audio Analyzer

    Abit Fatal1ty AA8XE
    PCMark 04 5082
    Everest
    memória olvasás 4601 MB/mp
    memória írás 1611 MB/mp
    memória késleltetés 86,9 ns
    PCMark 04 HDD
    XP Startup 7,516 MB/mp
    Application loading 5,698 MB/mp
    File Copy 28,173 MB/mp
    General HDD Usage 4,849 MB/mp

    RightMark Audio Analyzer (RMAA) teszt:
    Ezzel a programmal kiválóan mérhető a hangkártyák legfőbb paraméterei. Természetesen nem adja vissza egy műszeres mérés eredményét, de házi tesztelésre kiválóan alkalmas. Nem is adhatná vissza, hisz az RMAA loopback kábelen keresztül mér, azaz a hangkártya kimenetét a hangkártya line-in bemenetére kell kötni, így elkerülhetetlen a veszteség, illetve a zaj felvétele. Az Abit saját AudioMax technológiáját használja a Realtek 880D-s hangchippel karöltve, mely megfelel a HD Audio szabványnak.


    Realtek 880D és az AudioMax slot


    Összehasonlításképp álljon itt az nForce 2 MPC-T (AC97) Realtek chippel megtámogatott hangkeltőjének mérése is, csak hogy képet kapjunk a HD Audio tudásáról.


    HD Audio



    nVidia

    Beláthatjuk, hogy az integrált vezérlők terén nem olyan rossz a HD Audio. Persze van nála jobb (pl. az MSI házilag integrált Creative Sound Blaster Live! 24bit megoldása).
    A Dolby Digital Live szolgáltatást is teszteltem a HD Audio-n, melyet összehasonlítottam az nVidia SoundStorm-al. A kettő között nem volt hallható különbség. Aki teheti, az használja ezt a megoldást. Ehhez sajnos külön dekóder, vagy dekóderrel ellátott erősítő kell, melyen van optikai S/PDif bemenet. A valósidejű AC3 kódolásnak és az optikai csatlakozásnak köszönhetőe negy sokkal jobb minőségű rendszert kapunk. Optikai kábelt egyébként mellékelnek az alaplaphoz.

    Fogalmak magyarázata:
    Frequency response: Átviteli függvény - azt mutatja meg, hogy valamely frekvencián mekkora a decibelben (dB) mérhető eltérés a sugározandó és ténylegesen leadott hang között.
    Noise level: Zajszint - azt adja meg, hogy mi a decibelben mérhető arányuk a nem jelként értelmezett hangoknak. A kisebb érték a jobb.
    Dynamic range: Dinamika tartomány - az a tartomány, amit hangszer által kiadni képes leghalkabban és leghangosabban lejátszható hang határol. A nagyobb érték a jobb.
    THD (Total Harmonic Disortion): Harmonikus torzítás - olyan harmonikusok jelenléte az eszköz kimeneti jelében, melyek nem voltak jelen a bejövő jelben. A kisebb érték a jobb.
    Intermodulation: Intermodulációs torzítás - ha egy rendszerbe több komponensű jel kerül, akkor megjelennek olyan nemkívánatos komponensek, amelyek a két komponens modulációjából, összekeveredéséből származnak. A kisebb érték a jobb.
    Stereo Crosstalk: Sztereó áthallás - ez azt jellemzi, hogy egy egyszerre több hangsávot kezelő rendszerben az egyik csatorna hangjának átszűrődése mekkora zajt kelt (decibelben mérve) a másik csatornában. A kisebb érték a jobb.



    Végszó:

    Jó minőségű alaplap remek design-al és egyedi megoldásokkal. Rettentő jó hűtés, kiváló elrendezés. Szolgáltatásokat tekintve vegyesek az érzések. Jó egyedi megoldások, de semmi extra. Nincs 8 sata, nincs WLAN, Bluetooth, csak Dual Lan, de az se dual gigabit, mivel az egyik vezérlő szimplán 10/100-as. Semmi olyan extra, ami igazán kiemelné őt a sorból. Sebessége hasonlít az Intel Black Canyon lapjához, és szolgáltatásaiban is nagyon hasonlít rá (árban is:).

    Ami feltűnt, az az északi és déli híd hűtőbordájának rossz minősége. Erről mindenki meggyőződhet az alábbi képeken.



    Bár a bordát nem szedtem le, de remélem alul nem ilyen.

    A sok ventilátor bizony zajt termel, nem is keveset. Erre még rátesz egy lapáttal, hogy az OTES hűtés mindegyike magas fordulatszámú, 4cm-es ventilátorokkal történik, amely bizony nem éppen halk megoldás. Igaz, ezt le lehet szabályozni, sőt, aki egyáltalán nem akarja használni, az akár le is szedheti az AeroFlow-t, bár akkor felesleges Fatal1ty-t venni. Jut eszembe. Az alap leírása javasolja, hogy a hűtő felhelyezésénél távolítsuk el az AeroFlow légcsatornáját. Véleményem szerint ez teljesen felesleges és időpazarló lépés. Egyébként a kézikönyv részletes. Kissé aprók a betűk, de összeségében jól használható (amíg szét nem esik:). A meglepetés akkor ért, amikor a gyors összeszerelési útmutató füzetben megtaláltam a magyar nyelvű leírást. Kicsit vicces a nyelvezete, de azért használható. Amiről még nem szóltam, az a doboz. Tudom, ez sokaknak mellékes dolog, hisz a lényeg belül van, mondják az okosok. Mások viszont szívesen rakják ki szobájukba dekorációként. Nekik szólnak a következő sorok.

    A csomagolás impresszívre sikeredett. Végre nem a csúnyácska Abit design, hanem szép dombornyomott szürke doboz.



    Kívülről semmi csicsa, viszont a teteje felnyitható, ahol kis ablakokon megleshetjük az alaplapot. Nekem valahogy Doom 3 feelingem támadt a doboz láttán, ami nem csoda, hisz mint a bevezetőben említettem, Fatal1ty Doom 3 menő. A kép egyébként mindent elárul. Az Abit magabiztos.

    Egyébként, ha laikusként vizsgálom, akkor csak jót tudok rá mondani. Semmi instabilitás, remek sebesség, átlagos felhasználóknak való felszereltség. Ehhez viszont hozzájön még az extravagáns kinézet, kitűnő egyedi megoldások.

    Az alaplap bruttó végfelhasználói ára 50490Ft. Egyáltalán nem olcsó. Van olyan deszka a piacon, ami ezért az árért sokkal több extrát nyújt (WLAN, Bluetooth). Persze van, akik ezeket sohase használnák ki.
    Véleményem szerint ez az ár kissé magas. Abit fanatikusoknak és átlagfelhasználóknak (átlagnál vastagabb pénztárcával) ez az alaplap kötelező darab.

    Szponzor : Expert Computer



  • Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

    Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

    Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95