FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Alaplap)
·  Gigabyte GA-8N-SLI Pro - Upgrade your Life
·  Abit Fatal1ty teszt: Első vérig
·  Extrém történet
·  Asus P5GD2 Premium - Prémium kategória a legjobbak
·  Chaintech S1689 Summit - Élet a halál után?!
·  K7SEM
·  Soltek SL-85DR-C
·  MSI 845G Max
·  Leadtek i845D
·  MSI 645E
·  MSI KT3 Ultra
·  Soltek SL-75DRV5
·  MSI 694T Pro
·  I845
·  MSI K7T266 Pro2
·  TUSL2-C
·  ABIT ST6
·  K7S5A
·  Abit KG7
·  A7V-E
· Termékbemutatók > Alaplap
· Teszt: MSI P4N Diamond nForce 4 SLI Intel Edition
Dátum : 2005-06-01 08:00:00
Szerző : Daywalker


Magyarországon elsőként, csak itt, csak most, csak önöknek. Az álom valóra vált. Scalable Link Interface már Intel platformon

Tegyünk félre minden viccet, dobjunk el mindent a kezünkből és üljünk le.

A Ramiris Rubin Rt.jóvoltából megérkezett hozzánk az Micro-Star International P4N Diamond alaplapja. Így elsőre a név nem mond sokat, bár a 4-es után álló "N" betű sejtet valamit.

MSI P4N Diamond
Északi híd nForce 4 SLI SPP Intel Edition (Crush 19)
Déli híd nVidia MCP04
Foglalat Socket 775
Támogatott processzorok Intel P4, P4EE, Pentium D, Pentium XE, Celeron D
Támogatott technológiák Hyper Threading, EMT-64, EIST, Dual Core, SLI, Execute Disable Bit
Támogatott FSB-k 1066/800/533 MHz
Támogatott memóriák 4x DDR2 533/667MHz (240-pin/1.8V), Dual Channel
Maximális memória méret 16 GB
Alaplap mérete 30.5cm x 24.4cm


Aki nagyjából figyelemmel követi a piacot és a technológiákat, az hallott már az SLI-ről. Már teszteltünk SLI technológiát használó alaplapot, és ott részletesen tárgyaltuk, hogy miért is jó ez nekünk.

Most megismételjük. Aki tudja, annak skip, és ugrás tovább.

Idézet az "Egységben az erő" c. cikkből (by. matteo):

Mi az SLI?

Az SLI (Scalable Link Interface) technológia kifejlesztésében közrejátszott a PCI-Express megjelenése. Ez az architektúra lehetővé teszi, hogy a PCI-Express sávokat tetszőlegesen legyenek felépítve a x1 x2 x4 x8 és x16 foglalatokig. Álatalában mind az Intel, mind az AMD lapkakészletek x16 sávot biztosítanak a VGA-k számára, ám ezt a PCI-E szabvány rugalmasságának köszönhetően 1x16 vagy 2x8 sávra is bonthatják az alaplapgyártók. A foglalatok persze csak elektronikailag 2x8-asok, ránézésre két darab x16-ost látunk. Nem kell aggódnunk, hogy ez a felezés esetleg teljesítménycsökenést okoz, mivel a mai csúcskártyák sem használják ki a nyolc PCI-E sáv nyújtotta sávszélességet. A lapkakészlet adott, most már csak olyan videokártya kell, ami képes így működni. Az Nvidia a Geforce 6-os sorozatot már eleve úgy tervezte, hogy képes legyen SLi-s üzemmódban működni. A GPU-ba integrált támogatás után még az kellett, hogy a kártyák fizikai valójukban is össze legyenek kötve. Erre találták ki az SLI-hidat, amely a két kártyát a nyák felső részén köti össze, biztosítva az oda-vissza irányuló kommunikációt a két GPU között.
A teljesítménynövelés két módszer alapján történik. Az egyik a split-frame rendering nevet kapta. Ilyenkor mindkét kártya a végső képkocka egy-egy részét rendereli. Az első kártya rendereli le a képernyő felső részét, míg a másik az alsó részért felelős. A megosztás tehát horizontális és egyben terhelésfüggő, mivel a GPU-k 50-50 %-ban osztoznak a feladaton a renderelni való képkockák bonyolultságától függően. Elvileg megvalósul a kétszeres sebességnövekedés, hiszen mindkét kártya teljes terhelés alatt van. Hogy a valóság mit mutat, arra később visszatérünk. A másik módszer az alternate frame rendering nevet kapta. Ekkor már nem beszélünk terhelésfüggő megosztásról, a GPU-k az egyes frameket felváltva számolják ki. Az egyik kártya a párosokért, míg a másik a páratlanokért felel. Ekkor azonban könnyen előfordulhat, hogy az egyik GPU hamarabb végez, mint a másik. Az itt fellépő késlekedés kevésbé optimalizálttá teszi, mint az előbbi SFR mód. Már csak egy jó meghajtóprogram kell, hogy a két GPU valóban megossza a feladatokat. Nos az Nvidia driver-írói egyelőre csak a �Top100� játékra készítették fel a meghajtóprogramokat. Aki olyan játékkal akarna játszani, amely nem tartozik ebbe a listába, az bizony nem fog tapasztalni semmilyen teljesítménynövekedést. A játék sebessége attól is fog függeni, hogy a driverben milyen SLI-módot társítottak hozzá. Az alapértelmezett mód az AFR. Végül nem árt egy erős processzor, amely képes kiszolgálni két videokártyát adatokkal. Ellenkező esetben akár lassulást is tapasztalhatunk.

MSI P4N Diamond SLI Intel Edition:
Méretes és kissé mentolszagú (?!?!- de tényleg) dobozban érkezett meg hozzánk az alaplap. Igaz, láttunk már nagyobbat is (a Gigabyte széthajtható dupla dobozos megoldását még nem sikerült felülmúlnia senkinek sem), de már tudtuk, hogy ez az amit kerestünk, amire vártunk, amire hónapok óta csak a nyálunkat csorgathattuk a gép előtt ülve.



Bár tudtunk, titkon reménykedtünk, hogy a fedelet felnyitva belelátunk a dobozba (á lá Fatal1ty). Nem így történt. Gyors dobozbontás után kirámoltunk mindent, amit csak találtunk. Szép halom gyűlt össze körülöttünk. Bár az MSI oldalán ott van, hogy a WLAN kártya csak opcionális, már előre tudtuk, hogy ilyet bizony mi nem kapunk. Hiába, Európa még mindig elmaradott földrésznek számít Ázsiához képest. Végülis megvagyunk nélküle, de akkoris. Az állunk akkor esett le, amikor megláttuk, hogy a dobozon az "external SATA" csatlakozóhoz oda van ragasztva egy cimke, hogy optional. Na ekkor elkezdtünk morgolódni. Végképp a Balkánon éreztük magunkat. Persze ezek a történések nem foghatók szerény hazánkra, inkább a taiwaniakra. Azért vicc, hogy itthon több nagykereskedés is foglalkozik MSI disztribucióval, és ilyennel szúrják ki a szemüket, de mint említettem, nem csak hazánkban!

Lássuk az újdonságokat:
Core Cell 2: Leginkább az Abit lapokon található μGuru chiphez hasonlítható. Monitorozza a hőmérsékletet, feszültséget és fordulatszámokat, valamint menedzselhetük azokat. A Core Cell szolgáltatásai:
Speedster: elősegíti a túlhajtást
PowerPro:gazdaságosabb energiafelhaszálásért felelős
LifePro:meghosszabbítja az alkatrészek élettartamát a hőmérsklet folyamatos szintentartásával
BuzzFree:elősegíti a halkabb működést és a kisebb fogyasztást

Digital SLI Switch: Az eddigi nforce 4 SLI lapról ismerős lehet a selectorkártya, melynek megforgdításával lehet váltani SLI vagy egykártyás üzemmód között. Ennél az alaplapnál már nincs ilyen. Elektronika érzékeli, ha két kártya van a gépben, és biosban válthatunk a két üzemmód között.

D.O.T Express: Dynamic Overclocking Technology. Dinamikus túlhajtás melynek mértékét százalékosan meghatározhatjuk. Ez azt jelenti, hogy nagy terhelésnél az FSB-t az előre beállított %-al megemeli, majd ha nincs szükség nagy teljesítményre, akkor visszaáll az alapértékre. Az új D.O.T Express gyorsabban reagál a terhelésváltozásra, így sokkal dinamikusabban, gyorsabban reagál, mint elődje.

Az nVidia hardveres integrált tűzfala, az Active Armor nem újdonság, de itt is élvezhetjük az előnyeit.

Továbbiakban a kiegészítőkre koncentrálunk.


Két darab IDE csőkábelt (melynek meghajlításához hidraulikus prés kell), egy floppy csőkábelt találtunk első körben. Végre nem csak egy IDE kábelt adnak. Ráadásulva feliratozva vannak a végei. Nagyon eltalált. Itt találunk még két sata tápátalakítót és D-Bracket-et, melyet hibakeresésnél használhatunk. Hasonló a post code kijelzőhöz, csak itt négy led jelzi a hibakódot. A hibakódok jelentése megtalálható a kézikönyvben. A D-Bracket hátlapon találunk még két usb csatlakozót is.



A második csomagban négy sata kábel, FireWire kivezetés, processzor behelyezését elősegítő műanyag "eszközt", SLI hidat, SLI hidat tartó hátlapot és az alaplapi kivezetések takarópaneljét, mely kicsit vicces: ki kell törni a megfelelő kivezetések helyét. Ráadásul pontatlan is. Az alaplap házba helyezésénél kinyomódik.


Harmadik körben megtaláltuk a nem túl bőbeszédű, három "nyelvet beszélő" kézikönyvet, meghajtó telepítő cd-t (egyik hangkártyához, másik a chipkészlethez) és két RAID meghajtó telepítő lemezt a Windows telepítéséhez (nVRaid és Silicon Image).


Visszatérve a kézikönyvre, elég kezdetleges. Egy Abit kézikönyvhöz (de mondhatnék Asus-t is) képest nem sok infót tartalmaz. Látszik, ilyen alaplapot csak a profik vesznek (???). Ráadásul az, hogy a Sound Blaster két helyen is Sound Blusternek van írva, az már csak hab a tortán.

Most biztos azt hiszik a kedves olvasók, hogy minek írok erről a lapról, hisz eddig csak lehúztam, és (még) semmi jót nem írtam róla. Megígérem, innentől kezdve csak dícséretet írok, hisz most jön a lényegi része:

Az alaplap felépítése:
Esküszöm, a Pavlovi reflex, ahogy annó az Abit Fatal1ty AA8XE lapnál, itt is beindult. Tény, hogy nincs olyan szép vörös színen nincs csicsás hűtőborda, nincsenek ledek (egy darab led se!!!), de nekem ez is tetszik.



Az északi hídon meglepő módon aktív hűtést találunk, pedig az MSI honlapján a képen passzív van. Sebaj, ezt tudtuk előre. Addig jó, amíg nem kapcsol teljes fordulatszámra (6750rpm!). Ezzel ellentétben a déli hív hűtése passzív, sőt! A hűtőborda rézmagos. A lap általános felépítése jó, kivetnivalót nem találtunk rajta, kivéve, hogy nagyon közel van az északi híd, reméljük a Zalman tulajoknak nem fog gondot okozni (félek, hogy tévedek).
Új megoldásként megemlítendő a bios reset gomb. Nem kell többé jumper átrakásával, fémérintkezők összeérintésével bajlódni. Csak megnyomjuk a gombot, és kész. Csatlakozók:
- 1db PCI Express x1
- 2db PCI Express x16
- 2db PCI 32-bit v2.3

A narancssárga PCI csatlakozó különlegessége, hogy egyik slottal sem osztozik a megszakításon. Elvileg speckó MSI kártyákhoz ajánlott, mint például az opcionálisan meg nem kapott Wireless Lan kártya. Ilyen tehát nem volt kéznél, de egy Leadtek TV-Tuner tökéletesen működik benne.

Belső I/O csatlakozók
- ATX 24-Pin tápcsatoló
- 4-pin ATX 12V tápcsatoló
- 4-pin GPU tápcsatoló
- CPU / System / Power / NB vetilátor csatlakozó
- 1 x IrDA modeul csatlakozó
- 1 x MSI D-Bracket 2 csatlakozó
- CD-in csatlakozó
- 2 x IEEE1394 csatlakozó (2x2 db)
- 3 x USB 2.0 csatlakozó (3x2 db)
- 1 x Floppy csatlakozó
- 6 x serial ATA csatlakozó
- 2 x ATA133 HDD csatlakozó


Hátoldali I/O csatlakozók:
- 1 x párhuzamos port
- 1 x Soros port (COM 1)
- 1 x PS/2 billentyűzet
- 1 x PS/2 egér
- 1 x koax SPDIF kimenet
- 1 x optical SPDIF kimenet
- 1 x 6 Audio jack
- 1 x IEEE1394 port
- 4 x USB 2.0 ports
- 2 x RJ45 LAN csatlakozó


Integrált eszközök:

  • Silicon Image SATAIIRAID
    - Silicon image SATA-II vezérlő (max. 2 meghajtó) - Raid 0, 1

  • NVRaid
    - SATA-II vezérlő (max. 4 meghajtó) - Raid 0, 1, 0+1, 5, JBOD
    - Fast-ATA 133 IDE vezérlő (max. 4 meghajtó) - RAID 0, 1, 0+1, 5, JBOD
    (összesen 8 meghajtó köthető raidbe!)

  • Dual Lan
    - 10/100/1000 Marvell 88E1111 PHY (IEEE 802.3 nVIDIA MAC 1000BASE-T)
    - 10/100/1000 Marvell 88E8053 PCI Express

  • Creative sound Blaster Live 24-bit H/W audio (CA0106)
    - 24-bit / 48~96KHz
    - 100dB SNR
    - max. 7.1 csatorna, Dolby Digital ready
    - S/PDIF támogatás

  • IEEE1394
    - VIA® 6306 chipset

  • USB
    - 10 USB ports

    Az alaplap felszereltségét eléggé kiveséztük. Lássuk, mit is tud valójában!

    Tesztkonfiguráció:
  • MSI P4N Diamond SLI Intel Edition
  • Intel Pentium 4 Extreme Edition 3.46GHz (1066MHz FSB)
  • 2x256MB DDR2 Dual Channel (Samsung)
  • 2x Leadtek WinFast PX6600GT TDH Extreme Version
  • 1x80GB Pata HDD
  • 1x120GB Sata HDD
  • Enermax EG425AX-VE SFMA (420W)



    Beszerelés után még nagy a rumli:)


    Operációs rendszer és driverek:
  • Microsoft Windows XP SP2 integrated
  • nVidia Forceware 71.89
  • nVidia Forceware nForce4 Intel Edition C-19

    A méréshez használt programok:
    Szintetikus benchmarkok:
  • PCMark 04 1.3.0
  • 3DMark 03 3.0.6
  • 3DMark 05 1.2.0
  • Aquamark 3
  • Everest memóriatesztek
  • Rightmark Audio Analyzer

    MSI P4N Diamond CPU/memória/HDD tesztek
    Everest
    memória olvasás 5165 MB/mp
    memória írás 2184 MB/mp
    memória késleltetés 78,5 ns
    PCMark 04 5 206
    PCMark 04 HDD
    XP startup 8,528 MB/mp
    Application loading 7,075 MB/mp
    File copy 33,172 MB/mp
    General HDD usage 5,761 MB/mp


    MSI P4N Diamond grafikus tesztek
    1x 6600GT EV 2x v6600GT EV SLI
    3DMark 03 9 367 15 180
    3DMark 05 3 861 6 302
    Aquamark 3 59 788 71 680
    GFX 8 319 10 953
    CPU 10 342 10 366


    RightMark Audio Analyzer (RMAA) teszt:
    Ezzel a programmal kiválóan mérhető a hangkártyák legfőbb paraméterei. Természetesen nem adja vissza egy műszeres mérés eredményét, de házi tesztelésre kiválóan alkalmas. Nem is adhatná vissza, hisz az RMAA loopback kábelen keresztül mér, azaz a hangkártya kimenetét a hangkártya line-in bemenetére kell kötni, így elkerülhetetlen a veszteség, illetve a zaj felvétele.

    Teszt MSI P4N SB Live! 24-bit

    24-bit / 96 kHz

    MSI P4N SB Live! 24-bit

    16-bit / 44,1 kHz

    Frequency response (from 40 Hz to 15 kHz), dB: +0.17, -0.23 +0.07, -0.13
    Noise level, dB (A): -400.0 (???) -115.5
    Dynamic range, dB (A): 102.6 93.5
    THD, %: 0.0021 0.0070
    IMD + Noise, %: 0.0041 0.014
    Stereo crosstalk, dB: -364.0 (???) -116.6


    Összehasonlításként ajánlom Creative Sound Blaster Audigy 4 Pro bemutató cikkünket (http://szamitogep.hu/show/read.php?id=16650), ahol több hangkártya tudását is lemértük.
    amennyiben összehasonlítjuk őket, akkor láthatjuk, hogy mérföldkő az integrált hangkártyák világában az integrált SB Live! 24-bit. Gyakorlatilag az alaplapra került chip ugyanaz, mint a különálló kártyán lévő, és teljesen ugyanazokat az eredményeket hozza. Nagyon jól szól!!! Amit nem értettünk, az a sztereo áthallás (stereo crosstalk) és a zajszint (noise level). 24/96 módban szokatlanul, a normálhoz képest 3x-os eredmény jött ki. Többször és több beállítással is újramértük, de mindig ezt dobta ki a gép. Ezt a két eredményt ne vegyük figyelembe.

    Fogalmak magyarázata:
    Frequency response: Átviteli függvény - azt mutatja meg, hogy valamely frekvencián mekkora a decibelben (dB) mérhető eltérés a sugározandó és ténylegesen leadott hang között.
    Noise level: Zajszint - azt adja meg, hogy mi a decibelben mérhető arányuk a nem jelként értelmezett hangoknak. A kisebb érték a jobb.
    Dynamic range: Dinamika tartomány - az a tartomány, amit hangszer által kiadni képes leghalkabban és leghangosabban lejátszható hang határol. A nagyobb érték a jobb.
    THD (Total Harmonic Disortion): Harmonikus torzítás - olyan harmonikusok jelenléte az eszköz kimeneti jelében, melyek nem voltak jelen a bejövő jelben. A kisebb érték a jobb.
    Intermodulation: Intermodulációs torzítás - ha egy rendszerbe több komponensű jel kerül, akkor megjelennek olyan nemkívánatos komponensek, amelyek a két komponens modulációjából, összekeveredéséből származnak. A kisebb érték a jobb.
    Stereo Crosstalk: Sztereó áthallás - ez azt jellemzi, hogy egy egyszerre több hangsávot kezelő rendszerben az egyik csatorna hangjának átszűrődése mekkora zajt kelt (decibelben mérve) a másik csatornában. A kisebb érték a jobb.

    Konklúzió:
    Hmm...hát igen. Kissé kavarognak a fejemben a gondolatok. Hol is kezdjem?

    Az alaplap felépítése és rettentő jó sebessége. Az eredményeket nézve az nforce 4 simán leiskolázza az Intel 925XE-t. Sőt, ami nagyon szembeötlő, az a memórateszt. Igaz, a források már előre megmondták, hogy ez a lapkakészlet brutálisan jó a memóraátvitel terén. S lőn, igazuk lett. Hasonlításképp ajánljuk az Abit AA8XE Fatal1ty tesztünket (http://szamitogep.hu/show/read.php?id=16646). Az eredmények magukért beszélnek.
    A DDR2 úgy látszik, kezd lendületbe jönni, bár a késleltetés terén még gondok vannak. Inkább ez a szűk keresztmetszet, és nem a sávszélesség. Sajnos 667MHz-es modulokkal nem volt alkalmunk kipróbálni, de biztos impresszív teljesítményt kaptunk volna.
    Ha már ram, akkor meg kell említeni, hogy bár nem próbáltuk, de a kézikönyv szerint három modul nem megy dualban, nem úgy, mint az Intel Black Canyon 925XE, ahol a modulokat megfelelő slotokba pakolva képesek a dual channel üzemmódra. A kézikönyv azt is javasolja, hogy egyáltalán ne használjunk 3 modult egyszerre.
    Még mindig memória. Számunkra furcsa volt a dimm foglalat színkiosztása. Itt az azonos csatornák azonos színű foglalatot kaptak, pedig ezt általában pont nem így szokták; ugyanis, ha itt két modult azonos színű foglalatba helyezünk, akkor csak single channelt kapunk. Ez legyen a legnagyobb baj...aki figyeli a nyákfeliratokat, vagy olvassa a kézikönyvet, annak ez úgyis "kiszúrja" a szemét.

    Grafikus tesztek tekintetében azt kell mondjam, hogy itt is az nForce 4 a nyerő egykártyás működés esetén is. Hasonlításképp ajánlom a Leadtek 6600GT Extreme Version egykártyás tesztet Intel 925XE lakakészletű alaplapban (http://szamitogep.hu/show/read.php?id=16665). Igaz, itt nem olyan szembetűnő a különbség, de mégis van pár százalék. Érdekes módon a 3Dmark 05-nél kicsit meginog, de mérési hiba is lehet.



    Kétkártyás (SLI) üzemmódban is tarol a lap. Itt is lehet hasonlítani (http://szamitogep.hu/show/read.php?id=16612). Igaz, az AMD-s tesztben gyengébb a processzor, de az AMD játékok terén kicsit mostanság elhúz, nem úgy, mint alkalmazások során, ahol az Intel jobb. Másfelől ez a lap még nagyon friss, első bios van benne, kezdetlegesek a driverek, tehát ennél csak jobb lesz a közeljövőben.

    Az alaplap szolgáltatásai kitűnőek, bár a Core Center nevű programon javítani kell még majd, főleg, hogy nem monitorozza az összes ventilátor fordulatszámát és minden hőmérsékleti adatot.

    Az alaplap nagyon friss, még nincs hozzá Bios frissítés, pedig ráférne. Itt-ott elírások, a processzorunk órajelét hibásan 1.3GHz-nek írja ki (ettől függetlenül megy 3.46GHz-en). Egyébként erre a processzorra az MSI oldalán még a "testing" felirat díszeleg, tehát örülhetünk, hogy egyáltalán megy, nem úgy, mint a 2.8GHz-es Pentium D, ami az nVidia sara, de elismerék. Talán megoldódik ez a probléma is.

    Több ember szerint (és szerintem is) a processzor hőmérsékletét "túlméri". Alapjáraton 51 fok egy Arctic Cooling Freezer 7-el, ami kicsit magas. Apropó hűtés. Az északi híd ventilátora nem egy halk darab. Kérdés, hogy mennyi ideig bírja ezt a nagy fodulatszámot.

    A biosba még elférne egy-két funkció, bár remek túlhajtási lehetőségeket kínál, a bővítés inkább a Core Cell menüre férne rá.

    Már említettem, de azért most mégegyszer: a kézikönyv meglehetősen szűkszavú.

    Létezik egy úgynevezett Diamond Club. Aki MSI Diamond (P4N Diamond vagy K8N Diamond) alapapot vásárol, az a dobozban fellelheti a klubkártyát. A klubkártyá lévő VIP sorozatszámmal lehet regisztrálni a klub webhelyén és különféle szolgáltatásokat élvezni. Sajnos a P4N kártyák számai még nincsenek az adatbázisban, tehát egyelőre a plusz szolgáltatások titokban maradtak előttünk.

    Végszó:
    Ez az alaplap nem olcsó vétel: Ajánlott bruttó végfelhasználói ára 68200Ft 3 év garanciával. Pláne nem olcsó akkor, ha figyelembe vesszük, hogy nincs benne WLan kártya és external sata csatlakozó. Hiába, a márkát és az újdonságot mindig meg kell fizetni.

    Mindezekért cserébe kárpótol minket a nyers erő, és a jó minőségű integrált hangkártya, ami fényévekkel jobb egy integrált Realtek vagy C-Media hangkeltőnél. Legalább külön hangkártyára nem kell költenünk.

    A magas ár miatt nem kapja meg tőlünk a "Best buy" minősítést, inkább csak egy sima "Recommended - ajánlott" minősítést adunk neki.

    Az alaplapot a Ramiris Rubin Rt.-től kaptuk tesztre. Köszönjük.

    Forrás : http://www.msi.com.tw
    Szponzor : Ramiris Rubin Rt.



  • Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

    Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

    Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95