FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Célkeresztben)
·  RAID elméletben és gyakorlatban
·  Hogyan készítsünk Service Pack Integrated CD-t?
·  Kezdőknek: WinZip 3.
·  Kezdőknek: WinZip 2.
·  Kezdőknek: WinZip 1.
·  Kezdőknek: szövegszépítés 3
·  Kezdöknek: szövegszépítés 2
·  Kezdöknek: ötletek a REGISTRY használatához 3.
·  Kezdőknek: ötletek a REGISTRY használatához
·  Kezdőknek: ötletek az Excel használóinak 4.
·  Kezdőknek: ötletek az Excel használóinak 2
·  Kezdőknek: ötletek a Word használóinak 3
·  Kezdőknek: ötletek a Word használóinak 1
·  Kezdőknek: ötletek a Windowshoz 2.
·  Kezdőknek: képeslap karácsonyra
·  Kezdőknek: a kezes Word.
·  Kezdőknek: monitorok
·  Kezdőknek: botkormány és társai
·  Kezdőknek: MODEM I. (analog modemek)
·  Kezdőknek: grafikus kártyák
· PC tippek > Célkeresztben
· Kezdőknek: a memória
Dátum : 2001-06-20 21:43:15
Szerző : szilaj


A nagyság és a gyorsaság előnye: biztos, nyugodt munka.

Az elmúlt alkalommal a gép belsejébe néztünk bele. Ott szó volt egy igen fontos alkatrészről a memóriáról. Azokat a programokat és dokumentumokat, amelyekkel éppen dolgozunk a számítógép belső memóriájában tartja. Ezt a belső memóriát RAM-nak nevezzük.

A memóriát úgy kell elképzelni, mint egy fiókos szekrényt. A fiókokban egy-egy karakter rakható. Egy karakter nyolc elemi adattal tárolható.( 0-ás vagy 1-es értékű bittel ). Ezt a nyolc elemi adatot nevezzük bájtnak ( byte ). Tehát amikor a billentyűzeten megnyomom az A betűt, akkor egy bájtot használok el. Így a fiókos szekrényemben igen sok fióknak kell lenni ahhoz, hogy sok adat férjen el benne, azaz a programjaim minden további gond nélkül működjenek. Mint ahogy a rendes mértékegységeknek van többszöröse, a bájtnak is (kilobájt, megabájt, gigabájt).

Nem mindegy, hogy a memóriánkban lévő adatokat a számítógép milyen gyorsan tudja kiolvasni. Ez az érték általában 15-100 ns között változik ( 1 ns: egy milliárdod másodperc ).

Többféle memória van a számítógépben. A csak olvasható ROM; az írható és olvasható memória a RAM; a CMOS RAM; a gyorsítótár a CACHE RAM.

A ROM a gép kikapcsolása után sem veszti el tartalmát. Úgy tekinthetjük, mint azt a szekrényt, amelynek fiókjai tele vannak. Bele nem nyúlhatunk, meg nem változtathatjuk tartalmát. ( Az esetek többségében! ) Itt tárolják azokat a programokat, amelyekre a számítógépnek mindig szüksége van. Léteznek speciális ROM-ok, amelyek újraírhatók. Ilyen a programozható ROM a PROM.

A RAM tartalmát a néhány másodperccel a gép kikapcsolása után elveszti. A RAM a számítógép operatív tára, a CPU közvetlen kapcsolatban áll vele. Ez azt jelenti, hogy egy gépi utasítás hatására írhat bele, vagy olvashat belőle. Ezért a RAM tartalma állandóan változhat. Ahhoz, hogy tartalma megmaradjon állandó frissítésre van szükség.

CMOS RAM olyan memória, amelynek nincs szüksége frissítésre ahhoz, hogy tartalma megmaradjon.

A CACHE RAM más néven gyorsítótárra azért van szükség, mert a RAM sokkal lassúbb, mint a CPU. Ezért a sebességkülönbség áthidalására a processzor lapkáján építenek ki bizonyos méretű belső gyorsítótárolót ( cache-t, ejtsd "kes-t" ), másrész az alaplapra tesznek külső gyorsítótárat. A gyorsítótár elnevezés ignen találó, hiszen megléte valóban gyorsabbá teszi gépünket, ami nem egy utolsó szempont.


Kapcsolódó hírek/cikkek:
Haladóknak: a memória


Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95