FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Célkeresztben)
·  RAID elméletben és gyakorlatban
·  Hogyan készítsünk Service Pack Integrated CD-t?
·  Kezdőknek: WinZip 3.
·  Kezdőknek: WinZip 2.
·  Kezdőknek: WinZip 1.
·  Kezdőknek: szövegszépítés 3
·  Kezdöknek: szövegszépítés 2
·  Kezdöknek: ötletek a REGISTRY használatához 3.
·  Kezdőknek: ötletek a REGISTRY használatához
·  Kezdőknek: ötletek az Excel használóinak 4.
·  Kezdőknek: ötletek az Excel használóinak 2
·  Kezdőknek: ötletek a Word használóinak 3
·  Kezdőknek: ötletek a Word használóinak 1
·  Kezdőknek: ötletek a Windowshoz 2.
·  Kezdőknek: képeslap karácsonyra
·  Kezdőknek: a kezes Word.
·  Kezdőknek: monitorok
·  Kezdőknek: botkormány és társai
·  Kezdőknek: MODEM I. (analog modemek)
·  Kezdőknek: grafikus kártyák
· PC tippek > Célkeresztben
· Kezdőknek: CD II.
Dátum : 2001-08-03 10:52:35
Szerző : szilaj


Valamikor az év elején készült egy felmérés, hogy mennyivel gazdaságosabb a CD, mint a lemezek. A felmérés meglepő, hiszen azt hiszem kevesen vannak, akik már ennek utána számoltak. 100 Cd-t vettek alapul, hozzá egy közepes CD-író árát. Ezt vetették össze egy floppymeghajtó árával és 45139 darab floppy árával.

Ennyi floppy felel meg a 100 CD összkapacitásának. Az eredmény: a floppyk Mbyte-onkénti költsége 56 forint, míg a CD-ké viszont 1,50 Ft. Ahogy a CD-író berendezések ára egyre alacsonyabbá válik, egy ilyen készülék megvásárlását egyre többen megengedhetik maguknak otthoni felhasználásra.

Az írható CD-ROM. A CD író a számítógéptől kapott digitális információnak megfelelően kis pontokat éget a z írható cd lemezre (CD-R). A lézer hatására a festékréteg elolvad a megfelelő pontokon. Itt az elolvadt réteg alatt egy aranyfényű, tükröző réteg válik szabaddá. Ha megírt lemezt behelyezzük a CD-ROM lejátszóba, a lemez a normál CD lemezhez hasonlóan működik, és a lézer rovátkákat a szokásos módon végigpásztázza, majd értelmezi.



Az újraírható CD lemezek. A legújabb típusú CD lemezek a merevlemezzel megegyező módon használhatók az adatok rögzítésére. Így lehetőség van a fájlok tárolására, törlésére. Ehhez viszont törölhető, más néven újraírható CD lemezre (CD-RW) van szükség. Miben más ez mint az egyszer írható CD?. Külsőre ezek a lemezek hasonlítanak egymásra, de az újraírható CD-t alumínium réteg helyett egy kristályos anyagból készült réteg fedi. A kristály azzal a tulajdonsággal rendelkezik, hogy irány mágnes hatására megváltoztatható. A lézer felmelegíti a kristályszerkezetet, ekkor az irányukat (irányszögüket) egy mágneses fej megváltoztatja (úgy, mint a winchesternél). Innen kezdve már csak a lemez olvasása van hátra, hiszen adataink a lemezen vannak. Amikor a lemezt elhelyezzük a CD-ROM meghajtóban, akkor a meghajtó lézerétől származó fényt a kristályok különböző irányokban tükrözik vissza. Ez ugyanolyan hatást gyakorol a CD-ROM meghajtó érzékelőjére, mint a szokásos CD-ROM esetében a rovátkák. A másik szögben pedig semmi se jut az érzékelőbe.



A DVD-ROM Nem más, mint egy nagy teljesítményű CD-ROM lemez. Az egyik különbség, hogy a szokásos információk több mint hatszorosa fér el a lemezen. A külső fizikai mérete megegyezik a normál CD-ROM lemezekkel. Akkor hol a titok? A titok megint a rovátkákban van, ugyanis itt azok sokkal kisebb méretűek, és közelebb vannak egymáshoz, mint a szokásos CD-ROM lemezen. A másik lényeges eltérés, hogy a DVD-ROM meghajtóhoz egy különleges, sokkal kisebb fényhullámok kibocsátására alkalmas lézerszerkezet van. De mi lesz a CD lemezek olvasásával? Azért, hogy mindkét lemezt (CD, DVD) minden probléma nélkül lehessen használni a DVD-ROM meghajtók két féle lézert használnak.


Kapcsolódó hírek/cikkek:
Kezdőknek: a CD I.


Warning: require(../forum/comment.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106

Warning: require(../forum/comment.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/comment.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106